Themaweek: smakelijke soepen voor elke dag!

vrijdag, 3 oktober, 2014 - 15:29

300 gram. Dat is je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten. Om aan deze vereiste te voldoen, is soep de perfecte partner. Het is immers een betrouwbare leverancier van mineralen, vezels en vitamines. Let wel: wie zijn soep graag heet drinkt, laat tijdens het koken enkele vitamines, zoals vitamine C, verloren gaan. Positieve noot: het kookproces maakt dan weer dat we andere stoffen makkelijker kunnen opnemen. Je soepgroenten stomen is een ideaal alternatief voor wie het koken achterwegen wil laten en toch zin heeft in een heerlijke, winterse minestrone.

Binden met courgette

Staat soep dan sowieso synoniem voor gezonde voeding? Dat hangt van je bereidingswijze af. Soep kan inderdaad weinig calorieën bevatten, doorgaans minder dan 100 kcal voor 250 ml, als je ze mager bereidt. Kies in dat geval voor ontvette bouillon, vermijd volle room of boter en gebruik zo weinig mogelijk zetmeelhouders zoals aardappelen of pasta. Toch fan van een iets dikkere soep? Ga voor knolselder of courgette. Deze groenten binden even goed als aardappelen maar zijn veel caloriearmer. De roomlovers onder ons kunnen kiezen voor plantaardige varianten, zoals bijvoorbeeld die van Alpro. Smeuïge toets: check!

Soep met stukjes

Voor zij die zich aan de regels houden, kan soep dus een bondgenoot zijn wil je een kilootje verliezen. Het geeft je een vol gevoel en bevordert de inname van vocht. Verwacht echter niet dat soep het vermageringsproces in gang zet. Het is wel het perfecte hartige vieruurtje. Wil je van je soep een echte hongerstiller maken, ga dan voor niet-doorgestoken soep. Zorg met andere woorden dat er nog wat te knabbelen valt. Een stukje brood bij de soep kan ook altijd, al was het maar om heerlijk te soppen!

Smaakmakers

Afhankelijk van de groenten in de hoofdrol, kan je soep soms wat flauw smaken. Toch is een snuifje zout geen aanrader. Opteer liever voor zoutarme bouillonblokjes. Ook vetarme varianten zijn een optie. Nood aan meer smaak? Verse kruiden zoals bieslook, peterselie, majoraan (of marjolein) en tijm zijn ideale smaakmakers. Ze geven je soep ook een leuke look, denk maar aan pompoensoep met peterselie. Afhankelijk van de tas of kom waarin je de maaltijd presenteert, tover je een simpele soep meteen om in een leuke lunch.

Bevroren preisliertjes

Wil je steeds een gezonde maaltijd binnen handbereik hebben? Bereid dan soep voor verschillende dagen. Verdeel je kooksel over kleine potjes die goed sluiten, we willen immers geen preisliertjes tussen onze agenda. Pas wanneer je soep is afgekoeld, kan ze de koelkast of diepvriezer in. Wie voor dat laatste opteert, verkleint trouwens de kans op verloren gelopen preisliertjes.

 

Zin gekregen in soep? Ontdek de komende week met VTM Koken elke dag een lekkere soep! 

Maandag: Spinazie- en erwtensoep met speculaas

Dinsdag: Zachte pompoensoep met room

Woensdag: Tomatensoep met balletjes

Donderdag: Soep van rode bieten

Vrijdag: Bouillon met mergpijpje

Zaterdag: Ossenstaartsoep

Zondag: juliennesoep