Tips en recepten voor een heerlijke vegetarische barbecue

Ëen vegetarische barbecue: tips en recepten
maandag, 6 juli, 2015 - 11:42
vegetarisch

Ik schoof samen met tweehonderd anderen mee aan tafel op de EVA-barbecue in Gent. Honderden mensen deden hetzelfde in Antwerpen, Brussel, Maasmechelen, Waregem of op een vegetarische barbecue thuis.

Pur sang carnivoren bedanken wellicht liever voor een barbecue zonder vlees. Ik zie het al voor me: angstzweet dat op hun voorhoofd parelt bij de gedachte aan rauwe wortelen, bloedrode tomaten, waterige komkommer en saaie salade. Terecht! Want een veggie barbecue is zoveel meer dan dat: het is genieten van lekkere burgers, gegrilde groenten, veggieworstjes, seitanbrochettes en een heerlijk zoet BBQ-dessert! Mét sausjes uiteraard!

 

1. Basistip: zo grill je groenten

Met deze EVA-BBQ-tips, ga je zeker niet met honger naar huis!

Aubergine en courgette

Snij ze in lange plakken of schijfjes van ongeveer 1 cm dik, bestrijk met olie en kruid ze naar eigen smaak. Courgetteplakjes zijn klaar in een 5-tal minuten, aubergines doen er dubbel zo lang over.

Paprika

Snij de boven- en onderkant van de paprika af en snij de groente aan één kant van boven naar beneden door. Snij de zaadlijsten netjes af, leg de paprika op haar zij en kerf de groente met een mesje op elke zaadlijst zodat de paprika als het ware in één stuk openplooit. Leg de paprika in één groot stuk en met het vel naar beneden plat op de rooster. 

Broccoli

Snij de roosjes van de broccoli in roosjes en doe ze in een grillpan. Voeg wat zout, peper en olie toe, roer goed door en zet de grillpan op de barbecue. Schud geregeld op en haal na tien minuten de beetgare broccoli van het vuur. 

Maïskolven

Vouw de schutbladeren naar achter en bind ze met een touwtje samen tot een handvat. , Strijk de kolf in met olie en met een beetje zout. Leg ze op het rooster en plaats er een deksel boven. Draai ze enkele keren om tot ze fel geel en lichtjes geblakerd zijn. Serveer met een flinke klont goed gezouten kruidenboter, pesto of  limoen-korianderdressing.

Champignons

Portobello’s zijn dé champignons bij uitstek voor op de grill. Strijk ze goed in met olijfolie voor ze op de grill belanden. Zo blijven ze goed vlezig en sappig. Peper, zout en wat groene kruiden geven champignons op de barbecue een heerlijk zomerse touch.

 

2. Inspiratie: 3 vegetarische barbecuegerechten

Op de Gentse EVA-barbecue stonden vier professionele cateraars bij 27 graden Celsius samen achter de hete kolen: Greenway, Cardamom, Mokja en Foodstorms. Ae Jin Huys van Mokja en Kevins Storms van Foodstorms delen hun passie én barbecuegerecht met ons!

1. Koreaanse barbecuewrap (Mokja)
In Korea geen pannenkoek van maïszetmeel, maar een krokant blad salade dat dienst doet als wrap. Heerlijk fris en vernieuwend!

2. Gegrilde asperges en oesterzwammen met venkelslaatje, seitangehakt en lavash (Foodstorms)
Lavash is een langwerpig Armeens brood dat het uitstekend doet op de barbecue. In combinatie met de gegrilde groenten, het frisse venkelappelsienslaatje en het seitangehakt, is dit een heerlijk snel barbecuegerechtje!

3. Tofu-zoete aardappelspiesjes (EVA vzw)
Brochettes van gemarineerde tofu met zachte zoete aardappelstukjes. Een lekkere barbecuecombinatie.