Tips voor de Feestdagen: feestelijk met oesters

maandag, 14 december, 2015 - 12:43

Oesters, niet iedereen is er even zot van. Volgens sommigen is het een absolute delicatesse die je onmiddellijk in de zevende hemel brengt, terwijl alleen al het idee een verse oester te eten anderen doet huiveren.

De basis is natuurlijk hoe je een oester opent. Bekijk hier de video en probeer het een keer. Wees wel voorzichtig.

Feit is dat je een oester moet leren eten, en misschien is het niet eens zo’n slecht idee om te beginnen met een klassieker zoals gegratineerde oesters. In deze bereiding zitten de oesters veilig verborgen achter een hemels laagje kort gegrilde champagnesaus. Ideaal om tijdens de feestdagen je vrienden oesters te leren eten.

 

Nog steeds niet overtuigd of vers gestoken oesters iets voor jou is? Dan moet je misschien deze in beurre blanc gepocheerde oesters met geitenkaas en koriander eens proberen. In combinatie met de puree en de gebakken champignons heb je hier een mooi winters gerechtje, een feestmaal waardig.

 

Oesters blijken zo veelzijdig, dat je ze ook kort gebakken als garnituur bij een soep kunt serveren. Wat dat je van dit zijdezacht seldersoepje met tartaar van Sint Jakobsnootjes, krokant brood en oesters. Niet alleen mooi als tussengerecht, in een kleine portie ook perfect als hapje te serveren.

 

Er mag dan al een gepocheerde oester de revue gepasseerd zijn, dit recept willen we jullie zeker niet onthouden. Deze bereiding van oesters met honing, limoen, gember en peperoni is een absoluut winnertje. De uitgesproken smaken – fris, zoet, pittig en pikant – geven het een Aziatische toets. Maak er zeker voldoende, want ze smaken naar meer.

 

In de aanloop naar het echte werk, een vers geopende oester zonder meer, krijg je van ons nog een laatste receptje mee die de twijfelaars ongetwijfeld over de brug zal trekken. De rauwe oester wordt hier op smaak gebracht met een fris yoghurtsausje. De combinatie met rode biet en Granny Smith is een lust voor het oog en een zegen voor de smaakpapillen: Oesters met granny smith


 

Gegratineerd, gepocheerd, gebakken en op smaak gebracht met wereldse ingrediënten. Stuk voor stuk bijzonder lekker, maar ook voor de zilte smaak van een oester valt iets te zeggen. Probeer het een keertje, met een snuifje peper, een druppeltje citroen, of helemaal natuur!