Van tafel dekken tot keukenchaos vermijden: praktische tips voor een zorgeloze avond
Van tafel dekken over nog snel wat wijn kiezen tot structuur tijdens het koken, we geven je met plezier nog wat extra tips. Kwestie van je avond of middag zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen.
1. Orde in de voorbereiding.
Nog 20 minuten en de eerste gasten arriveren, je hebt nog je kookplunje aan, de kinderen krijsen om eten en de keuken is een stort. Chaos…
We kennen die situatie waarschijnlijk allemaal. Een goeie voorbereiding is essentieel om zoiets te vermijden. Enkele tips:
- Maak een to-do-lijstje in volgorde van belangrijkheid. Hang het uit aan de kast en doorschrap als je iets gedaan hebt.
- Zorg dat je je recepten bij de hand hebt. Sla ze op “in mijn keuken” of print ze af. Zo moet je niet opnieuw gaan zoeken hoeveel bloem of hoeveel boter je nodig had.
- Haal vandaag (vrijdag) al zeker alles uit de diepvries. Zo kan het rustig ontdooien.
- Zorg dat de vaatwas en het aanrecht leeg zijn. Voldoende plek om te koken en de afwas op te bergen is essentieel voor een verder verloop van de avond.
- Wees zeker dat je al je boodschappen gedaan hebt. Genoeg basisproducten zoals suiker, boter, melk of bloem in huis hebben, is altijd handig als er iets fout loopt.
- Winkeltip: ga vandaag naar de winkel of morgen zeer vroeg. Het zal een drukte van jewelste zijn, dus laat die kinderen best thuis.
2. De feesttafel
Tussen het koken door even wat tijd over? Begin dan al aan het dekken van de tafel. Zo moet je dit niet last-minute doen. Hou de versiering simpel maar sfeervol.
Enkele tips:
- Een stoffen serviet met een takje groen, rozemarijn of kaneelstokje is eenvoudig, maar geeft je tafel dadelijk al wat meer cachet. Laat de kinderen of maak zelf een naamkaartjes en bevestig die aan je serviet.
- Heb je een menu, waarbij de potten op tafel komen? Zet dan niet te veel versiering op tafel. Anders staat het te vol.
- Vul een karaf met water en wat muntblaadjes, citroen of komkommer. Kleurrijk en extra lekker. (Tips)
- Zoek wat eetbare bloempjes en verdeel die over een botervlootje. Net zoals de karaffen water geeft dit je tafel iets meer kleur.
- Steek de kaarsjes pas aan net voor je gasten arriveren. Anders zijn uitgedoofd alvorens het feest begint.
3. De wijn
Een lekker maal is één iets, er een lekker wijntje bij serveren is een totaal andere zaak. Echt nog geen idee wat je moet openen?
- Probeer onze wijntool: duid aan wat je gaat maken en wij geven je graag een passende wijntip.
- Hou je het liever wat budgetvriendelijk? Dit zijn onze tien favoriete wijnen onder de tien euro. Te vinden bij de drie grote supermarkten trouwens.
Vergeet je flessen rode wijn niet een uurtje voor aanvang van het feest te openen. Zet ze op een koele plek, iets kouder dan kamertemperatuur. De rode wijn serveer je best iets kouder. Hij warmt wel op in het glas.
Steek misschien vandaag (vrijdag) de witte wijn of schuimwijn koud. Het wordt warm buiten, dus je zult plaats moeten voorzien in je koelkast. Aangezien er misschien wel wat veel eten in je frigo staat, steek je de wijnen dus best vandaag al koud. Zo zijn ze zeker fris genoeg.
4. Chaos tijdens het diner vermijden
Een goeie voorbereiding is één iets. De uiteindelijke chaos vermijden lukt niet altijd.
Onze tips:
Begin elk feest met een lege vaatwas. Zo kunnen de borden en bestek van de eerste hapjes dadelijk in de vaatwas. Geen vaatwas ? Zorg dan dat je een plekje hebt, waar je ze kan wegzetten. Zo liggen ze niet in de weg.
Ovenschotels en stoofpotjes zijn ideaal om op voorhand te bereiden. Heb je maar één oven? Wees er dan wel zeker van dat je voldoende plaats hebt. Als je vijf ovenschotels hebt die nog vijf uur in de oven moeten, zit je met miserie. Een evenwicht zoeken tussen het gebruik van het fornuis, de oven en de friteuse is essentieel. Een ovenschotel met geroosterde groenten, een stoofpotje met vlees en veenbesjes in een pot op het fornuis en eventueel kroketjes in de friteuse is bijvoorbeeld wel al wat haalbaarder.
Voorzie voldoende koude gerechten en hapjes waarvan je zoveel mogelijk op voorhand kan maken. Idealiter zijn al je hapjes al quasi klaar wanneer je gasten arriveren. Idem voor de meeste onderdelen van de voorgerechten én desserts. Het favoriet feestdessert van Vlaanderen, de welbekende moelleux valt bijvoorbeeld helemaal op voorhand te bereiden. Van garnituren tot beslag, handig niet?
En vergeet vooral niet te genieten van je avond. Het is kerst voor iedereen.