Vegetarisch koken voor baby's: ja of nee?

(G)een vleesje voor de baby?
maandag, 23 maart, 2015 - 21:47
vegetarisch

Ondertussen is het kindje er al bijna vijf maanden en krijgt ze nog een maand exclusief borstvoeding. Vegetarisch eten dus, gezien er vlees noch vis in mijn moedermelk zit. Hierna wordt het andere koek.

Want dan moet ik kleur bekennen over dat eten op een ander. Laat ik haar daar – precies zoals ik de genoemde bezorgde vleeseters beloofde – eten wat de pot schaft? Een goeie oude waarde waar ik me best wel kan in vinden. Tot het zover zal zijn, ik voel het nu al komen. Want aan die vlees- of vispot hangt voor mij toch een geurtje: goedkoop industrievlees vol antibiotica of een stukje vette vis vol zware metalen uit onze vervuilde Europese zeeën. Keuzestress krijg ik er niet meteen van.

De stok in twee dan maar? Het kan als het om vlees gaat van bij de natuurslager of vis met zo weinig mogelijk gifstoffen (sardines, ansjovis en haring bijvoorbeeld). Probleem daarbij is natuurlijk dat ik dit dan moet gaan voorzien op verplaatsing en er van dat eten wat de pot schaft niet veel meer overblijft. Nee, dat werkt niet.

Wat als ik er nu gewoon eens voor zorg dat het eten thuis altijd om bij weg te smelten is?  Dan leert ze eten wat op de lepel komt maar vindt ze mama’s liefdevolle vegetarische pot vanzelf de beste. Op dat akkoord wil ik het wel gooien. Nog een maand de tijd om babyreceptenland te verkennen.

Doe jij dan mee met tenminste één babyveggiedag per week?
Alvast wat inspiratie:

  1. Gekruide zoete aardappel (laat de chili en feta nog even achterwege) 
  2. Smeuïge wortelpuree
  3. Warme pompoen met appel

Ingrediënten: een dikke schijf pompoen, een rijpe appel

Bereiding:

  1. Maak de pompoen en de appel schoon, snij in repen.
  2. Kook de pompoen in water gaar en snij de appel in acht parten.
  3. Roer de stukken onder elkaar en serveer een kommetje aan je kleintje.

Uit: Eten voor de kleintjes: kleintjes van 0 – 4 jaar leren zelf eten.