Vlees noch vis - De vendetta van de veldsla

donderdag, 14 februari, 2013 - 00:05
vegetarisch

Iene, miene, mutte, tien pond grutte…

De paddenstoelen en veldsla moeten eraan geloven.

Met de grutten – Nederlands voor haver – weet ik geen raad. Die mogen nog even bij het rijmpje blijven. De kastanjechampignons kan ik gelukkig meester. Zelfs zonder champignonpoetsborsteltje. Met een mes pulk ik de aarderestjes weg en snij ik ze jiu-jitsugewijs in vieren. Ja, zo hoor je het te doen met een mes van Japanse makelij. Tsjak, tsjak, tsjak en op naar de veldsla!

Veldsla is vrouwelijk. Dat weet ik zeker. Waarom? Omdat ze onder je volledige aandacht met zachtheid behandeld wil worden. Niets voor jou? Dan ben je zeker vertrouwd me de Vendetta van de Veldsla of heerlijk knarsende aarde tussen de tanden. Geweldig gruwelijk vind ik dat. Dus geef de meisjes alsjeblieft hun zin en in een mum van tijd ogen ze fris wintergroen.

Seitan is de sterkmaker in dit voorgerechtje. Deze vleesvervanger trekt zich in tegenstelling tot de groenten niets aan van de seizoenen. Lekker makkelijk en eigenzinnig. Daarom dat ik er zo van hou? Hoewel. Zijn zilte zijn, vleesachtige structuur en kruidige smaak zit er zeker ook voor iets tussen.  

Kastanjepaddenstoelen met veldsla en seitan

4 personen

Ingrediënten

  • 100 g veldsla
  • 400 g kastanjepaddestoelen
  • 1 ui
  • 2 el mosterd
  • 1 el honing
  • sap van 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • 500 g seitan
  • 1 handje hazelnoten
  • peper & zout

Bereiding

  • Snij de seitan in dobbelstenen (1x1 cm).
  • Bak de seitanblokjes 4 à 5 minuten op een matig vuur, roer om en laat ze nog eens 5 minuten bakken tot ze krokant zijn.
  • Doe de noten in de keukenrobot/blender en maal in grove stukken.
  • Bak de hazelnoten 4 minuten in een droge koekenpan.
  • Maak de champignons schoon en snij ze in 4.
  • Was de veldsla grondig, zwier ze droog en hou apart.
  • Snij de ajuin in ringen en stoof glazig in de olijfolie.
  • Voeg de champignons toe en laat even stoven.
  • Meng de mosterd, honing, citroensap en olijfolie goed onder elkaar tot je een vaste dressing krijgt.
  • Verdeel de veldsla over 4 borden.
  • Schep de champignons in het midden van elk bord.
  • Dresseer de seitan er rond.
  • Breng op smaak met peper.
  • Werk af met de hazelnoten.

Smakelijk!

Vlees noch vis: Pakora’s
Vlees noch vis: Carotte Vichyssoise