Vlees noch vis - Fileloze E406

woensdag, 13 maart, 2013 - 15:58
vegetarisch

Zo zat het vast op de E403 Zeebrugge-Brugge en op de E411 Brussel-Namen. Op de E406 was er geen enkel probleem. Vreemd? Nee, dat komt simpelweg omdat de E406 allesbehalve een Europese weg is. Het is één van de E-nummers: levensmiddelen die door de Europese Unie toegestaan zijn voor menselijke consumptie. E406 staat garant voor het Japanse geleermiddel agar agar.

De Japanners zijn er dol op en gebruiken het al eeuwen in hun pure keuken. Agar agar is de plantaardige vriendin van onze westerse dierlijke gelatine. Of E406 versus E441 voor de cijferliefhebbers onder ons. Waar agar agar het extract is van rood zeewier, is de basis van gelatine huiden en botten van varkens en runderen. De keuze is dus snel gemaakt voor vegetariërs.

Waarom zou je agar agar verkiezen boven die goede oude gelatine?

Gebruiksvriendelijk
Agar agar komt voor in zakjes wit poeder of witte vlokken van 2 gram. Het procedé is altijd hetzelfde. Je roert het poeder in een koude vloeistof, brengt het  aan de kook (vanaf 85° lost het goedje op), je laat het enkele minuten sudderen en zorgt dan voor afkoeling op kamertemperatuur. Je mengsel stijft op onder een temperatuur van 40°C. Een koelkast is, zoals bij gelatine, niet van doen.

Mensvriendelijk
Agar agar bestaat voor 80% uit gezonde vezels en bevat maar 0,3 kilocalorieën per gram. Concreet? Je krijgt er snel een verzadigd gevoel van terwijl het niet dik maakt. Het zit boordevol eiwitten en mineralen (calcium, fosfor, magnesium & ijzer), bevordert de darmtransit en heeft dus een enorm zuiverende werking op lijf en leden.

Diervriendelijk
Agar agar is het gedroogde en verpulverde extract van rood zeewier. Koeienhuid noch varkenspoot te bespeuren.

Nog niet overtuigd? Dan gooi ik de crisis in de strijd. (Naar het schijnt werkt dat altijd.)

Agar Agar is 3 keer zo duur als gelatine. Maar voor hetzelfde resultaat heb je 8 keer minder agar agar nodig dan gelatine. De rekensom is gauw gemaakt. En…verandering van spijs doet eten.

Fruitsnoepjes (een 20-tal)

Ingrediënten

  • 2 g agar agar
  • 200 ml water
  • 100 g honing
  • 100 g vers gepureerd fruit naar keuze
  • 2 el citroensap
  • lichte rietsuiker voor het buitenlaagje

Bereiding

  • Los de agar agar op in 200 ml water.
  • Breng het water aan de kook en laat 1 minuut pruttelen.
  • Voeg de honing toe en roer tot deze opgelost is.
  • Laat het mengsel nog 1 minuut koken terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de vruchtenpuree en het citroensap toe.
  • Laat nog even op een laag vuurtje warm worden.
  • Giet het mengsel in praline- of ijsblokvormpjes.
  • Laat zo’n drie uur opstijven op kamertemperatuur.
  • Ontvorm de snoepjes en rol ze indien gewenst door wat lichte rietsuiker.

Smaakmakers
Wat blaadjes tijm bij je kiwisnoepjes, kaneel bij de appelvariant… Geef je lekkers nog meer smaak met een kruid naar keuze.