Vrouwen en bier

vrijdag, 9 november, 2012 - 14:32

Het levende (en levendige) bewijs is zythologe Sofie Van Rafelghem. Zij gaf voorbije dinsdag 6 november bij brouwerij Moortgat een lezing over de vrouwelijkheid van bier, smakelijk geïllustreerd met elegante glaasjes bier en Belgian Bites, kleine hapjes die perfect bij het natje passen. Uw redactrice was erbij, en kwam zo heel wat meer te weten over (vrouwen en) bier.

Zo was bier helemaal in het begin een drankje exclusief voor vrouwen, meerbepaald de priesteressen in tempels in Mesopotamië en Egypte. Flash forward naar de Middeleeuwen. Daar was bier brouwen een huishoudelijke taak, uitgevoerd door moeder de vrouw. Het werd toen vooral gedaan om de slechte kwaliteit van het water te verdoezelen, en was een weinig eerbare taak. Sommige vrouwen pakten het echter goed aan, en werden echte professionele bierbrouwsters. Een lukratieve business die de mannen hun ogen uitstak. Het zijn natuurlijk de Middeleeuwen en het duurde dus niet lang voor deze succesvolle zakenvrouwen bestempeld werden als ‘bierheksen’, met een hoog opvlammende brandstapel als gevolg.

Zo zie je maar dat de vrouw een erg belangrijke rol heeft gehad in de geschiedenis van het bier.

Om verder met andere cliché’s af te rekenen:

  • Bier is niet ongezond. Integendeel! Een glas bier bevat veel voedingsstoffen (iedereen kent de uitdrukking ‘glazen boterham’ wel), mineralen en vitaminen. Alsook een goede portie anti-oxidanten en je krijgt er stevige botten van. Straf!
  • Bier is geen dikmaker. Eén pint bevat slechts 103 calorieën. Dat is minder dan een glas fruitsap! Maar bierdrinken wekt wel het hongergevoel op, met de gekende middernachtstop bij frituur of pitabar als gevolg. Een goede tip van Sofie is dan ook om voortaan je bier in kleinere glazen te serveren: een wijn- of fluitjesglas is bijvoorbeeld ideaal. Als je het calorie-gehalte van 1 glas wijn vergelijkt met 1 wijnglas bier, zal je voortaan misschien sneller kiezen voor een lekker biertje!
  • Vrouwen drinken enkel zoet bier. Niet waar dus. Het heeft vaak met het beperkt aanbod te maken: op café heb je vaak enkel keuze tussen een doodgewoon pilsje, überzoet kriekbier of een grote bokaal trappistenbier. En die grote bokaal is net wat vrouwen afschrikt: grote hoeveelheden, onelegant en teveel alcohol ineens. Een insight die Duvel slim wist te gebruiken, en ze stelden een mooie cadeaubox samen met een receptenboekje met hapjes die ideaal bij de drank passen. En het goede nieuws is dat we enkele van deze cadeauboxen mogen weggeven! Hier kan je aan de wedstrijd deelnemen.

En tot slot vind je op vtmkoken.be enkele perfecte bierhapjes en -gerechten. Schol en smakelijk!

Meer info over Vrouwen en Bier vind je hier.