Wat te doen met een pompoen?

maandag, 21 oktober, 2013 - 13:24

Over tien dagen kunnen we Halloween vragen en sinds enkele weken is het dus ook pompoen wat de klok slaat. De winkelrekken puilen uit van de pompoenen, maar weinig mensen weten er meer mee te maken dan soep. Nochtans is de vrucht erg veelzijdig en kan je er alle kanten mee op, zowel in als naast de keuken. Heb jij thuis nog verschillende pompoenen liggen, maar wil je wel eens wat anders dan die eeuwige soep maken? Wij zochten enkele alternatieven voor je uit...

1.)   Herfst-eitjes

 

Onze columniste De Pretmeloen kwam enige tijd geleden al op de proppen met dit herfst-eitje of ‘omgekeerd paarenoog’ en wij vinden het nog steeds een erg leuk en origineel idee! Het gele dat je ziet bestaat ui ei en pompoen en het ‘oog’ bestaat uit geitenkaas.

2.)    Pompoenstoemp met worst

 

Wortelstoemp met worst is een gerecht dat tijdens de herfst en winter bij vele gezinnen meermaals op tafel verschijnt. Het is simpel, uitermate smaakvol en kinderen zijn er vaak dol op. Pompoenen zijn, net als wortelen, een ietwat zoetere groente. Dus waarom die wortelen tijdens deze periode van het jaar eens niet vervangen door pompoenen? Minstens even smaakvol en simpel, maar toch meteen eens wat anders!

3.)    Fazant met pompoen

 

Het wildseizoen is aangebroken en daar maken wij, foodies, gretig gebruik van. Fazantje hier, reetje daar. Maar gewoontebeesten dat we zijn, wordt ons wild vaak nog geserveerd met de klassiekers zoals witloof, gestoofde wortelen of in een stoofpotje. Waarom eens geen pompoen? De zoetere smaak van de pompoen gaat perfect samen met de uitgesprokene smaak van wild. Een match made in heaven.

4.)    Zeebaars met pompoen

Maar ook witte vis kan de zachte pompoensmaak perfect verdragen. Probeer bijvoorbeeld dit receptje van Giovani Oosters eens.

5.)    Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen: het is simpel, maar o zo lekker! Je kan het opdienen als bijgerecht, geven bij de aperitief of met wat extra’s kan het zelfs dienen als volwaardig vegetarisch voorgerecht.

6.)    Lichtjespompoen

Buiten de voor de hand liggende voedingswaarde leent pompoen zich ook uitermate goed tot decoratie. Hol de pomooen uit langs onderen, boor er gaatjes in met een boormachine en plaats er een theelichtje in. Heel gezellig en van het vrchtvlees kan je meteen soep maken of kan je die kan je verwerken in bijvoorbeeld een quiche.

7.)    Pompoen-voederbak

In plaats van de traditionele vetbolletjes in de tuin te hangen voor de vogeltjes is het misschien wel een leuk idee om een grote pompoen als voederbakje voor de vogels te gebruiken. En het ziet er nog eens leuk uit ook.