Zomertip: desserts op de BBQ

dinsdag, 8 augustus, 2017 - 14:48

Niets is leuker tijdens de zomer dan gezellig buiten te tafelen. Als de temperaturen oplopen is het altijd fijn om buiten te kunnen koken en niet heel de tijd binnen aan je fornuis te moeten staan. Wat helemaal handig is,  is dat je een hele maaltijd kan bereiden op de barbecue, van aperitief tot dessert. Heerlijk!

Ik denk dat je qua aperitief, voor- en hoofdgerecht wel wat kan verzinnen maar wist je dat je ook gemakkelijk en snel desserts kan klaarmaken op de barbecue? Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je barbecue goed schoon houdt, niemand wil een gegrilde ananas met de smaak van een ribbetje. We maken de barbecue tussen de gerechten door proper met halve citroenen, maar je kan blijkbaar ook uien gebruiken.

 

1. Dessert pizza en kokosnootflan

Als je een barbecue hebt die je kan sluiten zijn er iets meer opties, omdat je je barbecue dan kan gebruiken als een soort oven en dan kan je bijvoorbeeld een zoete pizza maken en die beleggen met fruit.

Een lekker glutenvrij pizzadeeg maak je door 65g glutenvrij havermeel te mengen met 50 g amandelmeel, 2 tl maïzena, 1 zakje vanillesuiker, 3 el bruike suiker, 3 el boter en 3 el koudwater. Goed mengen, even laten rusten in de koelkast en uitrollen tot de gewenste ‘pizza’ dikte. Bakken op de bbq en beleggen met geklopte (kokos)room en vers fruit. Heerlijk!

Je kan ook aparte porties maken zodat als je gasten hun eigen kleine pizza hebben die ze zelf kunnen beleggen.

TIP: Als je geen bakplaat of pizzaplaat hebt voor je barbecue kan je proberen je pizza op aluminiumfolie en bakpapier te bakken, maar het resultaat zal iets minder knapperig zijn.

 

Wil je een origineel en instaworthy dessert, dan  moet je eens kokosnoten vullen met een flanmengsel. Vervang gewoon je ovenvaste schaaltjes door de lege kokosnoten. De warmte van je barbecue  gebruik je hier dan echt als oven. Het is wel even werk om de kokosnoten mooi te kunnen opensnijden maar het resultaat is echt de moeite.

Ook pannenkoekjes kan je perfect klaarmaken op de barbecue, maar dan moet je wel een teppan-yaki plaat hebben. Dit is handig als je bezoek hebt, want zo kan je je deeg op voorhand klaarmaken en dan met wat show de pannenkoekjes klaarmaken.

 

 

2. Fruitdesserts

De meeste desserts die je op de barbecue kan maken zijn desserts met fruit. Steviger fruit zoals ananas, papaya en appel kan je meteen op de grill klaarmaken. Marineer het fruit eerst in mengeling van esdoornsiroop of suiker, wat limoensap en vanillepoeder. Door deze marinade en de natuurlijke fruitsappen zal je fruit karameliseren. Heerlijk met wat geklopte room of ijs.

Hier kan je een lekker receptje met ananas vinden.

 

 

Ook zachter fruit zoals aardbeien, perziken en frambozen kan je perfect bereiden op de barbecue, maar hiervoor moet je dan wel een papilot gebruiken. Maak met aluminiumfolie en bakpapier een stevige papilot en schep er dan het fruit in en samen met een eetlepel suiker, 1 theelepel balsamico azijn, een mespuntje vanillemerg  en wat versnipperde munt. Sluit de papilot goed af en bak die gedurende een 10-tal minuten op de barbecue.

In deze leuke video kan je zien hoe gemakkelijk het is om een papillot te bereiden.