bloedappelsien

Eigenschappen

Een bloedsinaasappel, ook wel bloedappelsien, wijnsinaasappel, wijnappelsien of moro-appelsien genoemd, is een soort sinaasappel die binnenin rood is. De bloedsinaasappel is rond 1850 in het Middellandse Zeegebied ontstaan. Er bestaan twee typen, de volbloed (schil en vruchtvlees rood) en de halfbloed (alleen vruchtvlees rood). Van deze typen bestaan weer verschillende rassen.

Men zegt dat de bloedsinaasappel 'bloedt' als men hem opensnijdt. Geperst lijkt het sap van deze vrucht niet alleen op bloed, maar ook op wijn. De smaak is fris zoet tot zoet. Deze sinaasappel wordt net zoals de gewone sinaasappel zowel gegeten als geperst tot vruchtensap. De appelsienen hebben diepgekleurd vruchtvlees dat schitterend rood saf geeft. Door de kleur kan het een zeer mooie toets geven aan sorbets en andere desserts. Het wordt ook gebruikt in marmelade, maltesersaus, crêpes Suzette enz.

Je kan ze maximaal 2 weken op een koele plek of in de koelkast bewaren. Je moet ze gebruiken voordat de schil uitgedroogd is. Doordat bloedappelsienen redelijk klein zijn, kan je ze ook minder lang bewaren. Je kan wel schijfjes appelsien zonder schil invriezen.

 

Recepten