foelie

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Foelie is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat. De zaadmantel is niet volledig gesloten, maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes, rondom het zaad. Men droogt en maalt dit tot een afzonderlijk specerij. De smaak is wel zachter dan die van nootmuskaat.

Vanaf de Middeleeuwen behoort foelie tot de geliefde kruiden. Bij de oogst is de foelie karmozijnrood, maar na het drogen is de kleur oranjeachtig. De foelie uit Grenada is echter oranjegeel. Tijdens het drogen wordt de foelie met zout water besproeid. Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik.

Foelie wordt vooral gebruikt bij het stoven van vlees en in soepen. Ook in speculaas vindt foelie toepassing. Foelie wordt eveneens toegepast in parfum en likeur, bijvoorbeeld in chartreuse. 

Recepten