L'Etivaz Zwisterse kaas

Het maken van alpenkaas is al eeuwen het resultaat van een evenwichtige relatie tussen landbouw en natuur. De weilanden en bossen van Pays–d’Enhaut en van de Voor-Alpen van Vaud zijn het resultaat van duizend jaar landbouwactiviteit.

Vandaag wordt meer dan 6000 hectare alpenweiden op de traditionele manier begraasd. Een groot gedeelte ervan ligt zelfs in natuurreservaten.

Tussen 10 mei en 10 oktober maken 70 families elke ochtend L’Etivaz AOC in grote koperen ketels, recht op het houtvuur. In het seizoen verblijven de families en hun helpers in ongeveer 130 Alpenchalets in de Voor-Alpen van Vaud, op 1000 tot 2000 meter hoogte. Meer dan 2800 koeien en vele andere stuks vee voeden zich met de rijke Alpenflora en geven de subtiel aromatische melk waarvan elk jaar 400 ton L’Etivaz AOC wordt gemaakt, het heerlijke geheim van de alpenweiden.
De alpenkaas L’Etivaz AOC was in 2000 de eerste Zwitserse AOC die werd ingeschreven in het federale register van de geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen.

Recepten