Tête de Moine

De koeien grazen rustig van de lente tot de herfst op de hoogst gelegen bergweiden van de Zwitserse Jura. Ze grazen er graag van de aromatische grassen die zorgen voor het onnavolgbare karakter van de Tête de Moine. Dit unieke product ontstond bijna zo’n 800 jaar geleden midden in deze prachtige streek in de abdij van Bellelay, en kreeg er de naam Tête de Moine (Monnikskop). De Tête de Moine ontving in 2001 de benaming van AOC of Gecontroleerde Oorsprongsbenaming zodat zijn eeuwenoude productiemethoden zouden kunnen behouden blijven. Het is de waarborg voor de consumenten dat elke Tête de Moine authentiek is en wel degelijk uit de oorspronkelijke regio komt.

De Tête de Moine is meer dan een halfharde kaas in de klassieke kaaswielvorm (± 800g). De kaas is gemaakt van rauwe verse bergmelk van onberispelijke kwaliteit en zijn korst is gewassen. Deze specialiteit wordt liefdevol gemaakt met als basis het respect van de oude tradities van de kleine kaasmakers in de dorpjes. Daar rijpen de kazen drie maanden lang rustig op dennenhouten planken en krijgen ze hun subtiele aroma’s. Alleen de kazen die de heel strikte eisen van het lastenboek respecteren en de kwaliteitscontroles doorstaan, krijgen het recht toegekend om de naam Tête de Moine, Fromage de Bellelay te dragen.

Om de smaakpapillen helemaal te strelen wordt de Tête de Moine beter niet gesneden maar geschaafd met een kaasschaaf als de Girolle of de Pirouette‚ waarmee men fijne krullen of roosjes bekomt die het aroma van de kaas helemaal vrijgeven. Het schaven van de Tête de Moine kan ook met een mes dat verticaal gebruikt wordt, zoals de monniken dat gedurende eeuwen hebben gedaan. De Tête de Moine bewaart men best op een koele plek onder een stolp. Dit voorkomt uitdroging en
behoudt zijn aroma en zorgt er ook voor dat hij meteen gebruiksklaar blijft. Men schaaft de Tête de Moine best meteen nadat men hem uit de koelkast neemt.
Kenners waarderen deze parel van de natuur als bekroning van elke kaasschotel, bij het aperitief, als dessert of als tussendoortje.

Recepten