Hoe maak je puree?
Puree is één van de bekendste aardappelbereidingen. We geven je graag de kooktip mee hoe te maken.
Belangrijk is dat je voor loskokende of bloemaardappelen gaat.
Ingrediënten
1kg aardappelen, 1 klontje boter, peper, nootmuskaat, zout, 2dl melk, 2 eidooiers
Bereiding
- Schil de aardappelen, snij ze in even grote stukjes.
- Kook ze gaar in 20 minuten in lichtgezouten water.
- Giet af, doe terug in de pot, zet op een medium vuurtje en bak ze nog een minuut of twee droog.
- Haal van het vuur. Pureer ze met een stamper of met een roerzeef (passe-vite).
- Warm de melk op en roer onder de puree. Voeg de boter en eventueel eidooiers toe.
- Breng op smaak met peper, zout en een mespunt nootmuskaat.
Je kan de puree vervolgens in een ovenschotel doen. Verdeel wat paneermeel en kaas over de puree en grill nog even in de oven.
Wil je het iets frisser, gezonder en/of lactosevrij? Vervang dan de boter, eidooiers en melk door bijvoorbeeld plantaardige melk, zure room (evt. light) of Griekse yoghurt.
Wil je echt de classic way? Ga dan voor de enige echte Robuchon puree. Robuchon is één van dé beste en bekendste Franse chefs ter wereld. Zijn puree is superbekend, maar ook niet van de lichtste. (recept)
Puree eet je zo als bijgerecht of je mengt het met allerlei groenten tot een voedzame en stevige stoemp. Met venkel, appel, spruitjes, courgette, tomaat...er zijn te veel mogelijkheden om allemaal op te noemen.
Check hier al onze stoemprecepten.
Je kan het tenslotte ook gebruiken als basis voor kroketjes of pommes duchesse. Gebruik dan wel veel minder vocht en pas het recept een beetje aan. De werkwijze blijft grotendeels hetzelfde.