Video: Varkensgebraad met erwten, wortelen en zelfgemaakte kroketjes
Varkensgebraad met erwten, wortelen en zelfgemaakte kroketjes
Uw video is aan het laden...

Varkensgebraad met erwten, wortelen en zelfgemaakte kroketjes

Ingrediënten

voor de kroketten

Geert Hoste keert met Sofie Dumont terug naar zijn kindertijd. Op het menu: een lekker stukje gebraad met zelfgemaakte kroketjes. 

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Gebruik je verse erwtjes. Dop dan eerst de erwtjes. Breng water aan de kook. Kook de erwtjes twee minuten in het kokende water. Giet af. Verfris dadelijk onder ijskoud water. Zet opzij. Tip: diepvrieserwtjes moet je enkel gaar koken, niet doppen.

  2. Haal het vlees een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Kruid met peper en zout.

  3. Smelt de plantaardige boter in een pot op een krachtig vuur. Bak het vlees in de bruisende boter. Schroei rondom aan op een hoog vuur. Draai om met een tang.

  4. Voeg eventueel een extra klontje boter toe. Zet het vuur lager en laat 20 minuten verder garen onder deksel.

  5. Schil de wortelen. Verwijder het loof. Snij ze in balkjes van 4 à 5 centimeter.

  6. Pel en snij de ui fijn. Stoof aan in een klontje boter. Voeg de gesneden wortel, tijm en laurier toe. Voeg water toe tot de wortelen net onder staan. Zet het deksel op de pot en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.

  7. Schil voor de kroketten de aardappelen en snij in stukjes. Stoom gaar. Stamp tot puree.

  8. Kruid met peper, nootmuskaat en zout. Scheid vier eieren. Doe de eidooiers in de puree. Hou het eiwit opzij om te paneren.

  9. Meng alles goed onder elkaar. Doe in een spuitzak. Spuit lange slierten op het werkblad. Portioneer in kroketjes. 

  10. Vul drie schalen met respectievelijk bloem, het losgeklopt eiwit en paneermeel. Paneer de kroketjes. Haal ze eerst door de bloem, klop wat af en haal ze dan door het eiwit en tenslotte door het paneermeel. Zijn ze iets te slap om te paneren? Laat de puree dan even opstijven in de koelkast.

  11. Voeg de erwtjes en gare worteltjes toe aan het vlees. Blus met 250ml kippenbouillon. Laat nog een paar minuutjes pruttelen.

  12. Frituur de kroketjes ongeveer 3 minuten op 180 graden Celsius. Laat even uitlekken op keukenpapier.

  13. Versnijd het vlees. Serveer het vlees met wortelen, erwtjes en kroketjes. Werk af met een lepeltje jus.

0

Nog geen stemmen