Om groenten te snijden heb je een chefmes of demi-chefmes, een officemes (een kleiner mes) en een wetstaal nodig.
Zet je mes vóór het snijden steeds aan met het wetstaal, zo blijft je mes scherp. Let op, dit is niet hetzelfde als een mes slijpen, dit laat je best jaarlijks doen bij een messenspecialist. Veeg even met een keukenhanddoek over het mes om miniscule deeltjes metaal te verwijderen.
Leg je snijplank vast door er een vochtig doekje onder te leggen.
Om te leren snijden, begin je best te oefenen met ‘zachte’ groenten, zoals courgettes en witloof.
Neem je mes stevig in het hand waarmee je schrijft, en plaats je andere hand in een ‘klauw’ op de groente: dit wil zeggen dat je pink en duim achter de andere vingers plaatst. Druk de topjes van je vingers ook naar binnen, zo kan het mes over het platte, middenste deel van je vingers glijden.
Snij bij ronde groenten zoals wortels en courgette steeds overlangs een plakje af, en rol de groente op de platte kant. Zo blijft de groente mooi stevig op de plank liggen tijdens het snijden.
Om een groente doormidden te snijden, zet je je hand om de groente en snij je er tussendoor. Leg je hand nooit opzij, zo loop je het risico om in je vingers te snijden!
Maak cirkelvormige bewegingen met je mes, waarbij de punt van het mes altijd blijft staan. Verplaats je ‘klauwhand’ steeds een klein beetje naar achter als je mes de plank raakt, zo geef je aan het mes aan waar het de volgende keer moet snijden. Als het stukje groente op de duur te smal wordt om vast te houden, kantel je het naar beneden, zodat het met de platte afgesneden kant vlak op de plank komt liggen. Zo kan je weer even verdersnijden.
Om jullienne (staafjes) te maken snij je de groente in balkjes van +/- 5 cm. Snij fijne plakjes van de balkjes, en leg deze dakpansgewijs op elkaar. Snij nu met de cirkelvormige beweging staafjes.
Om brunoise (kubusjes) te maken leg je de jullienne mooi gelijk, draai je ze een kwartslag, en snij dwars in kleine blokjes.
Om een ajuin te snijden snij je de ajuin eerst doormidden, door de wortel (laat daar een stukje van zitten tijdens het pellen!). Leg de halve ajuin plat voor je, met de wortel weg van je. Snij met een kleiner mes dwarse inkepingen in, maar ga nooit helemaal tot het einde: de wortel houdt de ajuin bij mekaar. Maak eventueel nog enkele overlangse insnijdingen, draai de ui een kwartslag en snij met een chefmes opnieuws in de cirkelvormige beweging. Het ‘kontje’ van je ajuin kan je eventueel bijhouden om in de soep te doen.
Snij champignons met een klein mes.
Peterselie kan je fijnhakken door met je ene hand het mes vast te houden, en met je andere hand de punt aan de bovenkant en de cirkelvormige beweging te maken. Let op: bij andere kruiden mag je dit niet zo doen, omdat je er dan teveel de sappen uitduwt en ze heel snel slecht worden en verkleuren zo.