In de kijker: vijf kooktips, die je het leven gemakkelijker maken

Waarom moeilijk doen als het ook eenvoudig kan? Daarom geven je vijf handige trucjes, die het leven in de keuken net iets gemakkelijker maken.

1. Restverwerking

1.1. Tomatenpuree

Eén lepel tomatenpuree, twee eetlepels tomatenconcentraat...je komt het vaak tegen in recepten. Wat met de rest van het blikje? Weggooien is geen optie en bewaren in de koelkast kan niet zo lang. De diepvries brengt de oplossing. Lepel het uit het potje op wat bakpapier en vries zo in. Eenmaal ingevroren, kan je de hoopjes tomatenconcentraat gemakkelijk bewaren in een afsluitbaar potje in de diepvries. Maak je nog eens tomatensaus of heb je nood aan tomatenconcentraat? Haal dan gewoon een portie uit de diepvries!

1.2.  Soep

Soms heb je nog een restje soep over. Ook hier is weggooien geen optie. Giet ze in plastieken bekertjes. Ideaal als portie per persoon. Vries het zo in, snij het bekertje weg en bewaar alle porties net zoals het tomatenconcentraat in een grote pot of zakje. Een klein hongertje? Zin in een portie soep? Haal dan een portie uit de diepvries, ontdooi, warm op en smul van je versgemaakte (ingevroren) soep.

1.3. Kruiden

Ongetwijfeld is dit één van de grootste problemen: kruidenrestjes. De kruidenplantjes uit de supermarkt kun je niet lang bewaren. Ze herplanten lukt meestal ook niet. Resultaat: vaak moet je ze weggooien. Daarvoor hebben we een leuke oplossing. Neem ijsblokvormpjes. Snij de kruiden fijn. Nog wat gember over? Schil ook die en snij fijn. Vul elk vakje met een kruidencombinatie naar wens bv. komijnzaadjes, korianderblaadjes, geraspte gember. Vul het vakje daarna op met olijfolie. Vries in. 

Ga je bijvoorbeeld kip bakken? Haal dan een blokje olijfolie met kruiden (zoals koriander - komijn - gember) uit de diepvries. Smelt in een pan en bak hierin de kip. Zo heb je dadelijk al een zeer smaakvol gerechtje.

 

2. Snijtechnieken: de avocado

Snij de avocado in twee. De pit kan je gemakkelijk verwijderen door er met een groot mes in te hakken. Normaal blijft de pit dan hangen aan je mes. Een leuke tip van Sofie Dumont is inkepingen maken met een mesje in elke helft. Zo kan je het vruchtvlees gemakkelijk uit elke helft lepelen.

 

3. Kookboek proper houden

Pure ellende. Je wil je mooiste kookboek gebruiken, maar de bloem, boter of suiker maken het tot een boeltje. Daar gaat je mooie kookboek. Gebruik een kapstok met knijpers. Bevestig het boek aan de kapstok en hang de kapstop aan je kast. Zo kan je én je kookboek gebruik én het proper houden. Altijd handig!