In de kijker: Wat te doen met al die perziken?

dinsdag, 19 augustus, 2014 - 11:31

Het probleem met perziken is dat je ze niet lang kunt bewaren. Appels en peren blijven eenmaal geplukt wel even goed. Dat weten we. Geplukte perziken zijn echter in één twee drie rijp. Je moet ze dus snel verwerken. 

Uiteraard zijn ze rauw uit het vuistje super lekker. Serveer ze met yoghurt en granen en je hebt een gezond en smakelijk ontbijt. Wat kun je er nu allemaal mee maken?

Confituur natuurlijk! Perzikenconfituur is net zo lekker als die van rabarber (recept), aardbei (recept) of kiwi-peer (recept). En met een vleugje lavendel wordt het elke morgen al helemaal een feest.

Basisrecept: perzikenconfituur met lavendel (uit: Ons Kookboek)

Nodig: 1,kg perziken, 1,2kg geleisuiker 1:1, 2 citroenen, 1 sinaasappel, 4 takjes lavendel

Werkwijze:

  1. Pers de citroenen en sinaasappel uit. Snij de perziken kruisvormig in. Leg ze 10 seconden in kokend water. Laat schrikken in koud water zoda het vel gemakkelijk loskomt. Pel ze. 
  2. Snijd in kleine stukjes. Doe ze samen met de suiker en het citroen- en sinaasappelsap in een grote kookpot.
  3. Laat zes uur staan tot de suiker gesmolten is. Zo dringt de suiker door in de stukjes perzik en blijven ze mooi intact.
  4. Breng al roerend aan de kook en laat 8 minuten doorkoken.
  5. Pluk de lavendelbloempjes van de takjes en schep ze door de confituur. Laat 10 minuten afkoelen alvorens in potjes te gieten. Zo drijven de stukjes niet boven.
  6. Verdeel over gesteriliseerde potjes en sluit af. Laat omgekeerd afkoelen. De potjes sluiten zichtzelf zo luchtledicht af.
  7. Bewaar op een koele, donkere en droge plaats.

Natuurlijk blijft het niet bij confituur alleen. 

Hartige gerechten


Perziken zijn uiterst geschikt in een lekkere salade. Ze geven het gerecht een zoetzure toets. De combinatie met gerookte ham zorgt voor een mooi evenwicht tussen zoet, zout en zuur. 

Salade van mozzarella met perzik: recept

 

Gegrilde perziken met spek, geitenkaas en lavendel: recept

Satéstokje van Parmaham, garnaal en perzik: recept

 

Zoete gerechten

Natuurlijk kun je perziken ook in allerlei zoete gerechten gebruiken. Van baksels tot ijsjes, bijna alles is mogelijk. 

Ijsjes met perzik en gember: recept

 

Verder kan je perziken ook roosteren. Gril ze op de barbecue of bak ze in de pan en serveer met een bolletje ijs. Heerlijk!

Geroosterde perziken: recept

Gebakken perziken, aardbei, bessen en rozemarijn: recept

 

Ook in allerlei baksels zijn perziken echt te pruimen. 

Yoghurttaart: recept

Frangipanetaart met peren (of perziken): recept

Chocoladepudding met kokosmelk, perzik en meringue: recept

 

En voor wie ook wil scoren bij de aperitief:

Champagne met gegrilde perzik: recept

 

 

Veel succes en smakelijk!