Basbousa (semola cake)

Ingrediënten

  • 200 g gesmolten boter
  • 1 blik gecondenseerde melk met suiker
  • 1½ koffielepel bakpoeder
  • 320 g semola (bloem)
  • 100 g amandelpoeder
  • 250 ml water

voor de afwerking

  • gehakte (ongezouten) pistachenoten
  • kokosrasp

voor de suikersiroop

  • 200 g suiker
  • 175 ml water
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel rozenwater

Een klassieker onder de desserts in het Midden-Oosten: basbousa is een cake op basis van gecondenseerde melk en semolabloem.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°graden en vet een vierkante bakvorm in met olie. (ongeveer 24x24)

  2. Mix het bakpoeder, de gecondenseerde melk en de gesmolten boter tot een smeuïge massa.

  3. Voeg in stapjes de bloem, het amandelmeel en het water toe. Meng alles tot een homogeen beslag.

  4. Stort het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 35-45 minuten.

  5. Maak ondertussen de suikersiroop door al de ingrediënten te mengen en op een zacht vuurtje op te warmen.

  6. Wanneer de cake klaar is haal je hem uit de oven. Laat hem in de vorm zitten en giet de suikersiroop over de cake. Laat zo minimum een halve dag staan.

  7. Ontvorm en snij in stukjes.

  8. Versier de cake met kokosrasp en gehakte pistachenoten.

0

Nog geen stemmen