Luchtige kerststronk met sinaasappel en mandarijntjes

Ingrediënten

 • 100 ml kirsch
 • 500 ml geperst sap (sinaasappel, mandarijn en 1 citroen)
 • 150 ml eiwit
 • 300 gr suiker

voor het hertoginnenbiscuit

 • 225 ml eieren
 • 115 gr suiker
 • 115 gr bloem
 • 20 gr poedersuiker
 • 20 gr amandelpoeder

voor de vulling

Bij Kerst hoort toch gewoon een kerststronk? Maar dan wel liefst een frisse, lichte versie - na zo'n uitgebreid kerstdiner kan er echt geen zwaar dessert meer bij.

Dit kan iedereen
6 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 230 °C. 

 2. Klop de eieren met de suiker op tot een witte, schuimige en héél luchtige massa. Meng er de bloem, de poedersuiker en het amandelpoeder onder. Bedek de allergrootste bakplaat die je in huis hebt (liefst van 45 op 28 cm) met bakpapier of een siliconebakvel, giet er het beslag op en strijk het met een (palet)mes open, tot het 1 cm dik is. Bak ongeveer 6 minuten, tot het deeg mooi gekleurd is. 

 3. Schuif het bakpapier of bakvel meteen op een koude ondergrond, zodat het snel afkoelt. Draai het biscuit om en trek er voorzichtig het bakvel af. 

 4. Klop voor de vulling de slagroom op en meng er de sinaasappelzeste, de sinaasappelconfituur, de Sweet Mix en de gember onder. Zet koud.

 5. Begin aan de afwerking. Snijd het biscuit in repen. Begin met een brede reep van ongeveer 10 cm en eindig met een reepje van 2 à 3 cm breed. Probeer er minimum 4 en liefst 6 repen uit te halen. 

 6. Giet de kirsch bij het sinaasappelsap en bestrijk ('sauceer') er elke reep royaal mee: het biscuit moet door en door nat zijn.

 7. Leg de grootste reep op een mooie schotel, vul een spuitzak met de vulling en spuit de hele laag vol, ongeveer 1 cm dik. Het kan ook met een lepel of mes. Bouw zo verder, van breed naar smal, en eindig met het dunste reepje biscuit. Zet koel weg. 

 8. Klop voor de meringue het eiwit op, in de keukenrobot. Giet er, zodra het eiwit begint 'op te komen', een eetlepel suiker bij terwijl de machine blijft lopen. Wacht tot het mooi is opgelost en doe er dan opnieuw een eetlepel bij. Giet er, zodra het eiwit begint 'op te komen', een eetlepel suiker bij terwijl de machine blijft lopen. Wacht tot het mooi is opgelost en doe er dan opnieuw een eetlepel bij. Het resultaat is een wit, dik, nog licht lopend, blinkend mengsel. 

 9. Haal de stronk uit de koelkast, vul een spuitzak met het eiwit en spuit de hele kerststronk vol, in mooie, dikke banen. Begin helemaal bovenaan en daal dan af. Brand onmiddellijk met de bunsenbrander, tot het eiwit mooi gekleurd is.

 10. Zet in de koelkast tot het moment van opdienen.

0
Nog geen stemmen