De Feestkeuken van Sofie: kerststronk met espresso, meringue en geglaceerde kastanjes

Ingrediënten

voor de afwerking

Gevorderde
12 personen
Meer dan 90 minuten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 230°C. Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooiers met 2 el kristalsuiker tot een wit en schuimig mengsel. Klop de eiwitten tot schuim. Begin op lage snelheid en verhoog de snelheid naarmate je 150 g kristalsuiker toevoegt. Blijf kloppen tot je geen suikerkorrels meer tussen je vingers voelt. Voeg de eidooiers en de gezeefde bloem toe. Meng voorzichtig.

  2. Doe het deeg in een spuitzak. Spuit het deeg in rolletjes op ± 5 mm van elkaar, in de lengte, op de met bakpapier bedekte ovenplaat. Bestuif royaal met bloemsuiker. Bak 5 min in de oven. Draai de biscuit op een vochtige en uitgewrongen keukendoek om. Verwijder het bakpapier niet en laat op een vlak oppervlak afkoelen.

  3. Klop de room stijf met de oploskoffie en 2 el kristalsuiker. Leg de biscuit op een nieuw vel bakpapier, met de geribbelde kant onderaan. Bestrijk met de room. Stamp de geglaceerde kastanjes fijn (houd er enkele apart voor de afwerking) en verdeel ze over de room. Rol voorzichtig maar heel strak op, met behulp van het bakpapier. Laat goed afgedekt minstens 3 u in de koelkast rusten.

  4. Snijd de uiteinden van de kersttronk, leg hem op een dienschotel. Klop 100 g eiwitten tot schuim met 100 g kristalsuiker en voeg dan de bloemsuiker toe. Klop enkele minuten tot een glanzende en stevige massa. Dresseer dotjes met een spuitzak of een lepel op de kerststronk. Bak met een brander goudbruin en werk met de geglaceerde kastanjes af.

0
Nog geen stemmen