Lijnzaadcrackers en dip van broccoli en amandelbar en koffie
Ingrediënten
voor de lijnzaadcrackers
-
½ tas bruin lijnzaad
-
½ tas blond lijnzaad
-
1 tas lauw water
-
1 tl anijszaad
voor de dip van broccoli
-
1 broccoli (in roosjes, gestoomd)
-
enkele el zachte geitenkaas
-
1 el Griekse yoghurt
-
sap van 1/2 citroen
-
een scheutje olijfolie
-
vers gemalen peper
-
een snuifje zeezout
-
een snuifje cayennepeper
-
1 el geroosterd sesamzaad
-
enkele takjes verse bieslook
-
1 tl chilivlokken
voor de bars van amandelen en pitten
-
190 g ongepelde amandelen
-
60 g groene pompoenpitten
-
1 el ongezoete witte amandepasta
-
90 ml agavesap
-
1 vanillestokje (merg)
-
30 g amandelpoeder
-
1 mespunt kaneel
-
2 el gedroogde veenbessen
-
1 tl arabica koffiebonen
Bereiding
Maak de lijnzaadcrackers met anijs: Verwarm de oven voor op 110C. Laat het lijnzaad wellen in het lauwe water. Plet het anijszaad fijn in de vijzel en meng door het lijnzaad. Strijk met een spatel gelijkmatig uit op een bakmatje tot ongeveer 3-4mm dikte. Bak de crackers ongeveer 20 à 40 minuten tot ze mooi krokant zijn.
Maak de dip van broccoli: Doe de broccoli met de geitenkaas, yoghurt en citroensap in de cutter en maal met een scheutje olijfolie tot een gladde spread. Was de bieslook en snijd fijn. Werk de dip af met de specerijen, sesamzaad en bieslook.
tip van Sofie: pimp de brooddoos met deze heerlijke broccolispread op speltbrood met een sneetje kaas, enkele blaadjes jonge spinazie en een stukje wortel erbij.
Maak de bar van amandelen met pompoenpitten en koffie: Verwarm de oven voor op 160-180C. Hak de amandelen grof en meng met de rest van de ingrediënten. Plet de koffiebonen in de vijzel en voeg toe.
Strijk het mengsel met een spatel uit op een bakmatje en druk goed aan. Snijd met je mes de stukken bar voor en laat 15-20 minuten bakken toe ze mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be