Vegetarische macaroni met bloemkool en prei
Ingrediënten
voor de macaroni
-
400 g korte macaroni
-
1 ui
-
enkele teentjes knoflook
-
een klontje boter
-
1 bloemkool
-
2 wit van prei
voor de bechamelsaus
-
50 g boter
-
55 g bloem
-
500 ml koude melk
-
een handvol geraspte kaas
-
vers gemalen peper
-
een snuifje zeezout
-
vers geraspte nootmuskaat
voor de afwerking
-
een handvol waterkers
-
geraspte kaas
Bereiding
Bereid de groenten voor: Schil de ui en snipper fijn. Pel de teentjes knoflook en pers uit. Snijd de prei overlangs open, was ze zorgvuldig en snijd in reepjes. Gebruik enkel het preiwit (het groen kan je verwerken in soep). Verhit een klontje boter in een pan en stoof de ui met de knoflook op een zacht vuur aan. Voeg de preireepjes toe en laat op een zacht vuur bakken.
Stoom de bloemkool:Verwijder de harde kern van de bloemkool, verdeel ze in roosjes en was ze zorgvuldig. Breng een ruime pot met gezouten water aan de kook en stoom de roosjes beetgaar.
Kook de macaroni:Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking beetgaar in een ruime pot met gezouten kokend water met een scheutje olijfolie.
Maak de bechamelsaus: Laat de boter smelten in een pot en roer er de bloem door tot je een droge massa hebt (roux). Laat even doorbakken, zo verdwijnt de bloemsmaak in de saus. Voeg dan al kloppend geleidelijk de koude melk toe en laat inkoken tot een dikke saus. Voeg de kaas toe en breng op smaak met vers gemalen peper, zout en nootmuskaat.
Werk af:Giet de macaroni af en schep door de groenten en de saus. Serveer met de waterkers en extra geraspte kaas.tip: ook lekker met rucola
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be