Zuiderse cappucino met parmezaankoekjes

Ingrediënten

Beginner
6 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Soep

Bereiding

  1. Was de courgette en aubergine en snijd ze, ongeschild, in hele kleine blokjes. Ontvel de tomaten met een speciale tomatenschiller of dompel ze gedurende 10 seconden onder in kokend water en pel ze. Snijd dan wel eerst aan de onderkant een kruisje in de schil: zo zal het ontvellen nog gemakkelijker gaan. Snijd ze in blokjes.

  2. Warm wat olijfolie op en doe er de teentjes knoflook (met schil) en een takje tijm in. Snipper vervolgens de ui en fruit deze tot ze een mooi transparant gouden kleurtje heeft. Gooi er dan de stukjes aubergine, courgette en tomaten bij. Laat lichtjes garen en giet er het water bij.

  3. Haal de knoflookteentjes en de tijm eruit. Mix het geheel in een blender en haal het nog eens door een zeef om de grovere stukjes eruit te halen. Giet er nu de room bij, leg het takje basilicum erin en laat goed trekken. Zet de pot van het vuur en kruid met zout en peper. Laat goed afkoelen in de koelkast.

  4. Ga er voor het serveren nog eens met een staafmixer door en maak op- en neergaande bewegingen, zodat het mengsel opschuimt. Let op dat het geheel koud genoeg is, anders zal het niet opschuimen. ‘s Zomers wordt dit gerecht heel koud geserveerd, net als een gazpacho.

  5. Maak nu de parmezaankoekjes. Rasp hiervoor de parmezaan in schilfers, leg ze in kleine cirkeltjes op de bakplaat en strooi er pijnboompitten over. Plaats in een voorverwarmde oven op 200 °C. Houd ze in de gaten en haal ze eruit wanneer de kaas volledig gesmolten is en de pijnboompitjes gekleurd zijn. Laat afkoelen en haal ze met een ijzeren spatel van de bakplaat.

  6. Serveer de zuiderse cappuccino in hoge smalle kopjes of bekers en steek er een parmezaankoekje in.

  7. Dit gerecht is heerlijk met een fris glaasje witte wijn.

0
Nog geen stemmen

La Cuisine d'Angélique

Recepten
Angélique Deckers
Uitgeverij
Lannoo & vtmBooks
Fotografie
Heikki Verdurme
ISBN
978‐90-209-0500-7