5 recepten die je helpen de feestkilo's te verliezen

vrijdag, 10 januari, 2014 - 11:19

Wanneer we de eindejaarsfeesten achter ons laten en denken aan alle vooruitzichten van het komende jaar, willen we meteen ook enkele kilo’s kwijt, want geef nu toe; aan de feesttafel zitten en calorieën tellen gaan niet echt goed samen. Onze broeken spannen, tijd dus om enkele gezonde gerechten op de tafel te toveren!

1. Salade van quinoa met geitenkaas en radijs (recept)

Quinoa heeft het afgelopen jaar fel aan populariteit gewonnen en dat is terecht, want het is uitermate gezond. Quinoa in je dieet opnemen om af te vallen is ook een goed idee, aangezien het bijna geen calorieën bevat en toch goed vult. Daarenboven is het een grote bron aan calcium, ijzer, magnesiom, zink, kalium, fosfor, koper en mangaan. Quinoa is ook bekend om zijn goede eiwitsamenstelling en om het feit dat het glutenvrij is.

2. Gestoomde griet met groentenjulienne (recept)

Dat witte vis en groentjes gezond zijn weet iedereen. Maar om het nog gezonder te maken kunnen we alles stomen in plaats van bakken, koken of stoven. Vooral het behoud van alle aanwezige vitamines wordt gezien als het grote voordeel van stoomkoken. Wanneer we groenten koken of vis pocheren gaat een groot deel van de vitamines, en dan voornamelijk vitamine c, verloren. Wanneer we het stomen worden deze grotendeels behouden. Ook de smaak is veel instenser, aangezien er geen smaak verloren kan gaan in de pan of afgegeven kan worden aan het kookwater. Daarenboven gebruiken we geen vetstoffen om de ingrediënten klaar te maken, wat het plaatje ook weer heel wat gezonder en magerder maakt.

3. Kikkererwten in kruidige tomatensaus (recept)

Wie houdt van kruidige stoofpotjes is hier aan het juiste adres. Kikkererwten vullen goed en worden vaak gezien als vleesvervangers. De kikkererwt is een peulvrucht die rijk is aan vezels en eiwitten. Kikkererwten bevatten bovendien ook nog foliumzuur. Zwangere vrouwen weten dus wat te eten!

4. Thais slaatje met rundscarpaccio (recept)

De Thaise keuken word terecht bekeken als een erg gezonde keuken. Dat komt omdat vaak gebruik gemaakt wordt van kokosmelk, wat essentiële vetten bevat, chilipepers, die de spijsvertering bevorderen en ze gebruiken vaak limoen, ananas en chili in hun gerechten, wat stuk voor stuk vetafdrijvend is en de spijsvertering bevordert.

5. Witte vis met mosterdsaus, spinazie en provençaalse aardappeltjes (recept)

 

Wil je gewicht verliezen, maar tegelijkertijd toch zeker nog meer dan voldoende vitamines opnemen? Neem dan geregeld spinazie op in je dieet. Spinazie is uitermate geschikt om gewicht mee te verliezen, vanwege de vele vitamines en vezels die aanwezig zijn in de groene bladgroente. Spinazie is ook gekend als de groente die je moet eten bij een tekort aan ijzer en ijzer hebben we dan weer nodig voor een gezonde levensstijl. Daarbij komt ook nog eens dat spinazie een positief effect heeft bij ontstekingen, hart- en vaatziekten, botontkalking en vercheidene soorten kankers.