BBQ en wijn voor een Indian Summer: 4 perfecte combinaties

BBQ en wijn voor een Indian Summer: 4 perfecte combinaties
donderdag, 4 september, 2014 - 15:39
wijntips

Tip 1: Côte à l’os en wijn

Recept

Kan het makkelijker: het vlees kruiden en een quenelle van kruidenboter klaarmaken, die later voor extra punch gaat zorgen bij het sappige vlees? Côte a ‘l’os is bovendien ook één van die vleessoorten die veel types wijn aankan. Gerust zelfs stevige wijn met wat tannines, ook al mag het beslist geen eikbeest worden. Heel leuk zijn combinaties waar de zuiderse druiven Grenache en Syrah de hoofdrol spelen. Dat betekent in Frankrijk appelalties als Côtes Du Rhône, Beaumes De Venise, Languedoc, Corbières, Minervois, Pays D’Oc,.. Of hun varianten uit Australië, Zuid-Afrika, Chili. Wijnen met doorgaans zonnig fruit, maar ook van nature een toets van specerijen.  En wil u het Italiaans houden: een goeie Barbaresco of Chianti is eveneens een uitstekend glaskameraadje voor deze toch klassieke bereiding.

 

 

Tip 2: Zoetzure ribbetjes en wijn

Recept

De marinade en de zoetzure component vereisen een fruitvlezige wijn met de nodige body om tegen dit smaakgeweld op te kunnen. Ik zou het hier vooral zoeken bij wijn uit de Nieuwe Wereld. Australische pure Shiraz, of mixversies met bijvoorbeeld  Cabernet, zijn absoluut geschikt. Maar ook Chileense en Kaapse Cabernet Sauvignon, Syrah of Merlot, zelfs met een lichte eiktoets, verdragen deze toch stevige smaken. En niet te vergeten: Argentijnse Malbec. Ook sterke kandidaten zijn de wijnen uit Spaanse regio’s waar vroeger alleen maar alcoholbommen vandaan kwamen, maar die nu – ondanks hun percentages van 14% - toch een stuk eleganter zijn geworden. We denken dan aan Jumilla, Terra Alta, Empordà of Alicante.  Appellaties die we nu ook volop in de Belgische winkelrekken vinden, vaak nog onder de 10 euro.  

 

 

Tip 3: mosseltjes in papilotte en wijn

Recept

Ook al werd dit gerecht met bier gemaakt, betekent het niet dat we er geen wijn bij kunnen drinken. Integendeel: de toch romige en pittige smaak van de sabayon en de curry maken het een prima partner voor een expressieve witte wijn, die echter wel over veel fraîcheur moet beschikken. U kan natuurlijk trouw blijven aan de Sauvignon-druif en Frankrijk (Touraine, Pouilly-Fumé,..), maar wij zoeken het dit keer exclusief op het Iberisch Schiereiland. Uit Portugal lijkt de nieuwe generatie Vinho Verde ideaal. Vergeet die nogal oppervlakkige, zurige wijntjes van weleer – écht ‘groene’ wijnen in alle betekenissen -, want wat er tegenwoordig uit deze regio komt is veel fruitvetter en rijker, zonder evenwel zijn enorme frisheid te verliezen. Nog makkelijker om geschikte flessenkandidaten voor dit gerechtje te vinden, is echter buurland Spanje. De Verdejo uit Rueda, de Albariño uit Rias Baixas of de Godello uit Valdeorras (beiden appellaties uit het koelere Galicië) zijn drie druivenvariëteiten die uw mosseltjes alle eer zullen aandoen. Ook in de grootdistributie zijn deze ‘nieuwkomers’ trouwens reeds volop te vinden.

 

Tip 4: Banaan & ananas en wijn

Recept

De exotische vruchten bevatten op zich al een hoge dosis zoet, maar het flamberen met de rum geeft natuurlijk nog een extra touch. Hoe reageren we daarop met de wijn? Hier kunnen we twee wegen uit, ook al houden we het integraal bij bubbels. Ofwel gaan we voor een contrast en kiezen dus een Brut-versie van cava, prosecco, spumante of crémant. De frisse zuren zorgen dan in onze mond voor tegenspel met het zoet. Ofwel accentueren we precies de zoete component van het fruit nog eens extra en kiezen voor bubbels die zelf ook lichtzoet tot vrij zoet smaken. We denken dan aan de Italiaanse Moscato d’Asti, een cava demi-sec of Franse Clairette de Die. Deze laatste streek beweert trouwens dat zij als eerste ter wereld een methode vond om belletjeswijn te maken. Dubbel voordeel van deze appellatie: ze is zowel in ‘droge’ als ‘zoetere’ versie te krijgen (let op het etiket!), maar in beide gevallen blijft de prijs verrassend redelijk.

Haast je, de Indian Summer duurt niet lang. (helaas)