De nieuwe Duvel Tripel Hop 2014 met passende gerechten

donderdag, 6 maart, 2014 - 10:44

Een nieuwe blonde van Breendonk, inderdaad. Sinds een jaar of drie maken ze bij Duvel – Moortgat elk jaar “een specialleke”. Sinds 2012 werd dit “specialleke” een wederkerend bier en  groeide ondertussen uit tot een vaste waarde: de extra gehopte Duvel.

Bier wordt gemaakt van onder andere hop. Een doorsnee Duvel wordt gemaakt met twee soorten hop. De Tripel Hop wordt - u raadt het al - met drie soorten hop gebrouwen. De extra hoppesoort zorgt voor extra aroma’s en een aparte smaak. 

Voor de bierkenners: dit jaar opteerde de Duvelbrouwers voor de soort Mosaic. Die wordt toegevoegd door dry hopping of drooghoppen. Hierbij wordt de hop toegevoegd na het koken en niet tijdens het koken van het wort. Tijdens het koken zou vooral de bitterheid van de hop worden afgegeven terwijl bij dry hopping voornamelijk het aroma wordt afgegeven aan het bier. Het resultaat is een krachtig biertje van zowaar 9,5 procent. Ondanks de stevigheid merken we overwegend toetsen van citrus en agrum. Hierdoor heeft de Duvel een verraderlijk fris smaakpalet.

 

Wat ons van VTM Koken vooral interesseerde, was met welke gerechten we dit konden serveren. Hoe konden we met andere woorden dit bier integreren in een menu? Wat serveer je bij de Duvel Tripel Hop 2014? We proefden, dachten na en vroegen het ook eens aan bierblogger Belgianbeergeek en de biervrouw van Vlaanderen: Sofie Vanrafelgem. Kwestie van een second opinion te hebben, weet je wel. 

Het bier lijkt ons perfect bij warmere temperaturen. Een fris smakende Duvel bij een warm zonnetje, het kan smaken. Als aperitief zouden we hem niet schenken. Hiervoor is het alcoholgehalte misschien net iets te hoog. Qua foodpairing zijn er twee mogelijkheden. Kies je voor het complementaire, dan serveer je best een gerecht met veel frisse accenten van citrus, bloedsinaasappel of pompelmoes. 

Recepten:

Scampi met koriander en citrus

Tartaar van Sint-Jakobsvruchten limoen en groentjes

Oosterse zalm met komkommer

Verse kaas met pompelmoes

Een tweede optie is gaan voor iets vettig, iets met body, dat kan wedijveren met de stevige Duvel. Een visje met botersaus en citrus, coquilles met vanillesaus en citrus, foie graie en vijgen. Het werkt!

Sint-Jakobsvruchten met witloof en bloedworst

Taartje van appel en zwarte pens

Papillot van zwaardvis

Sole Meunière

Persoonlijk opteer ik op gewone dagen nog altijd voor de klassieke Duvel. De Tripel Hop zie ik meer voor me bij een warme voorjaarsdag en met een stukje vis in een papillot op de eerste barbecue van het seizoen. Laat de zon maar komen! Santé!