De ultieme Kersttips: het glutenvrij menu van Charlotte

vrijdag, 19 december, 2014 - 09:01

De eindejaarsperiode is officieel aangebroken en dat gaat gepaard met eten, veel eten. Wie met kerstavond zelf bezoek ontvangt kan dan wel beginnen stressen wat de gasten betreft, over het al dan niet glutenvrije eten hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Nog inspiratie nodig? Ik help je alvast een handje.

Hapjes

Op VTM Koken kan je in mijn eerdere artikel rond glutenvrije hapjes al voldoende ideeën opdoen om je een tijdje in de keuken vast te zetten. Zelf zou ik kiezen voor de loempia’s aangevuld met wat andere eenvoudigere hapjes zoals kaas, salami en worteltjes met cocktailsaus. Het is namelijk niet de bedoeling dat de gasten nu al hun buikje rond kunnen eten.

Tips voor glutenvrije hapjes

Voorgerecht

Wat dacht je van gevulde witloofstronkje met hamlapje? Dit voorgerechtje neemt niet alle tijd in beslag, maar presenteert toch erg feestelijk. De ingrediënten zijn van nature glutenvrij, al moet je bij de keuze van vlees sowieso altijd verpakkingen lezen of navragen bij je slager.

Ingrediënten: 250 gr gekookte ham, 12 schijven spek, 300 gr kleine witloofblaadjes, honingmosterd kruiden, bieslook en 2dl room. Ook bij de keuze van de mosterd is het altijd even verpakkingen lezen, deze kan granen bevatten.

Bereiding: Cutter de ham met de room tot rillettes en breng op smaak. Vul de blaadjes witloof (3 blaadjes per stronkje) met de rillettes en hervorm tot een witloofstronk. Draai een schijfje spek rond de witloofstronkjes. Serveer met honingmosterd en kruiden.

Recept: gevulde witloofstronkje met ham

 

Hoofdgerecht

Via VTM Koken kan je op basis van ‘gelegenheid’ gaan zoeken. Op die manier kwam ik op een gerecht van Piet Huysentruyt dat inderdaad geschikt is voor een gezellige kerstavond. Nu we toch al een glutenvrij potje mosterd in huis gehaald hebben voor het voorgerecht, gaan we verder in hetzelfde smakenpalet. Varkensgebraad in mosterdsaus past ideaal bij warme groentjes en wat kroketten.

Voor vier personen heb je het volgende nodig: varkensgebraad van 1,2 tot 1,4 kg, echte boter, 4 sjalotjes, tijm&laurier, 1 1/2dl witte wijn, 1 1/2dl water, 1 lepel mosterd, 1 lepel bouillon en 1dl volle room.

Opgelet: ook bouillon kan gluten bevatten, hier is het opnieuw een kwestie van goed te controleren of er geen gluten in zitten. 

Bereiding: Smelt de boter in een braadpan Kruid het gebraad met peper en zout. Leg het gebraad in de pan en zet het vuur iets lager. Snij de sjalotjes grof en leg ze rond het gebraad. Bak 5 min. aan langs elke kant. Voeg tijm en laurier toe. Zet een deksel op de pan en laat 25 à 30 min zachtjes sudderen. Haal het gebraad uit de pan en wikkel in zilverpapier. Blus de pan met witte wijn en water. Roer de mosterd erdoor en zeef de saus. Snij het gebraad in sneden en schik op een bord. Doe er de saus over, versier met peterselie en serveer.

Wie voor warme groentjes kiest voor bij het gebraad kan eigenlijk weinig fout doen. Groenten zijn van nature glutenvrij, je moet dus enkel gaan oppassen met toevoegingen. Hou het zo natuurlijk nodig en dan kan er niets fout lopen.

 

Kroketten zijn een ander verhaal. Eerst en vooral moet je zorgen voor een friteuse met vers frietvet of waarin enkel nog maar glutenvrije zaken werden klaargemaakt, verder zijn de meeste kroketten ook niet glutenvrij. Wie in zijn natuurwinkel navraagt, zal waarschijnlijk wel een glutenvrije kroketten kunnen terug vinden, maar ik eet elk jaar opnieuw die van Mc Cain, namelijk Pommes Pom dennenappels want die zijn glutenvrij.

 

 

Dessert

Zo, nu heb je waarschijnlijk al een halve dag in die keuken staan zwoegen en moet er nog een dessert op tafel getoverd worden. Je kan het jezelf helemaal gemakkelijk maken en een portie ijs aanbieden, maar ook progrestaart is glutenvrij. Zelf ben ik geen zo’n fan van progrestaart en kies dan maar voor yoghurtmousse met basilicum, een dessert dat je de dag voordien al kan klaarmaken.

De ingrediënten vormen opnieuw geen probleem voor glutenintoleranten: 4 potjes volle yoghurt, 1 potje room, suiker naar smaak, basilicum en olie.

Bereiding: Alles mixen in blender tot het goed schuimt. In een glas gieten en minstens 1 nacht in de koelkast zetten. De wei zakt naar beneden en de yoghurt wordt een romige mousse, hoe langer het staat, hoe beter het wordt.

Kok Petra Vandewouer geeft nog mee dat er hier 1001 aroma's gebruikt kunnen worden. (kaneel, confituur, oranjebloesem, gember). Maak verder ook wat pesto van het basilicum en de olie en versier hiermee de yoghurt.

 

 

Ik zou zeggen, geniet er van en fijne glutenvrije feestdagen!