De ultieme tips voor een geslaagd barbecuebuffet

dinsdag, 1 juli, 2014 - 10:33

Nu willen wij niet beweren dat er iets mis is met voornoemde producten – verre van –, het is eerder een kwestie van creativiteit en presentatie. Enkele tips op je barbecuebuffet die net dat tikkeltje extra te geven...

1. Tomaten

Tomaten zijn in de zomer zijn ze op hun best, heerlijk vol van smaak en mogen dan ook niet op je buffet ontbreken. Laten we wel afspreken dat we ons niet beperken tot het versnijden van de tomaat in schijfjes of partjes en deze zo op een schaal te presenteren. Deze rode smaakbom verdient gewoon beter. Zo weet de tomaat het gezelschap van een fijngesnipperd uitje en enkele gescheurde blaadjes basilicum enorm op prijs te stellen. Een combinatie van deze drie ingrediënten, aangevuld met een snuifje peper kan wonderen doen. 

En is er verder een ongeschreven regel die stelt dat we enkel rode tomaten mogen gebruiken? Maak gretig gebruik van de verschillende variëteiten, zoals in volgend recept. Het resultaat, een bont allegaartje tomaten van divers formaat en kleur oogt een pak mooier dan een bordje rode tomaten, niet?

ReceptKleurrijke salade met tomaten en rode biet 

Liefhebbers van een warm tomaatje zullen graag horen dat je een tomaat evenzeer op de barbecue kunt bereiden. Gehalveerd met een beetje kruiden of gevuld met gehakt zoals in volgende bereiding.

Recept: Gevulde tomaat  

2. Wortelen

Ook populair bij een buffetje zijn wortelen, doorgaans altijd geserveerd in geraspte vorm. Probleem is dat de wortelrasp na verloop van tijd uitdroogt waardoor iedereen hem links laat liggen. Gelukkig kun je ook met wortelen de creatieve toer op. De wortelen in het volgend gerechtje worden in julienne gesneden en worden op smaak gebracht met een verfrissende vinaigrette en als finishing touch enkele partjes appelsien. Optioneel kan je nog enkele rozijntjes toevoegen, altijd lekker. En wat voor de tomaat geldt, kan je ook toepassen op de wortel. Varieer in wortelrassen en gebruik verschillende soorten en kleuren. Het komt de smaak ten goede en werkt bijzonder uitnodigend.

Recept: Tajine met kip, couscous en wortelsalade 

3. Komkommer 

Draai en keer het zoals je wil, komkommers hebben steeds dezelfde vorm en kleur. Wil je met deze groene rakkers verrassend uit de hoek komen, dan zal je meer moeten dan de komkommers in schijfjes snijden. Je kunt een heuse komkommersalade maken waarbij je de komkommer in blokjes snijdt en mengt met de overheerlijke vinaigrette van volgend recept.

Recept: Gegrilde varkensbrochette met komkommersalade 

Wil je het helemaal over een andere boeg gooien, maak dan een frisse komkommersoep. Serveer deze aan je gasten in mooie koffietassen en voorzie verder een grote bowl met enkele ijsblokjes gekoelde soep. Wedden dat ze terugkomen!

Recept: Koude komkommersoep 


 

Veel barbecueplezier!

 

Ontdek nog meer recepten