Een lekkere én gezonde barbecue, onmogelijk? 5 tips voor een gezonde barbecue

maandag, 23 juni, 2014 - 12:02

Laat ons eerlijk zijn: vaak BBQ’en is leuk en lekker, maar niet echt vriendelijk voor de lijn. Al kunnen we mits enige creativiteit ook een ‘vriendelijk-voor-de-lijn-BBQ-organiseren’. Een barbecuefeest dat gezond én lekker is, lijkt je misschien onmogelijk. Wij vinden van niet! Hier volgen alvast enkele receptjes om jou op weg te helpen.

1. Groentjes op de BBQ

Niet enkel vlees en vis kan je grillen op de BBQ, maar ook groentjes. Pluspunt is dat je ze dus niet hoeft te bakken in vette boter of niet rauw hoeft te eten, vergezeld met vettige sausjes. Groene asperges bijvoorbeeld: besprenkel ze licht met wat olijfolie, kruid ze met wat peper van de molen en zeezout en leg ze op de BBQ tot ze gegrild, maar nog lekker knapperig zijn. Sausjes overbodig, want het grillen van groentjes brengt het beste van hun smaak naar boven!

 

2. Papillot van zeeduivel met scampi’s

Witte vis, schaaldieren en zeevruchten zijn arm aan calorieën en rijk aan vitaminen. Wanneer je vis klaarmaakt ‘en papillotte’, gaat er zo weinig mogelijk van de smaak verloren, hoeven we niet te  werken met vetstoffen, heb je meteen ook een portie gestoomde groentjes en kan je extra smaak toevoegen door ze te garen in bijvoorbeeld een magere bouillon of wat witte wijn. Piet Huysentruyt reikt ons hier een gerechtje aan met zeeduivel en scampi’s, maar ‘en papillotte’ kan je zelf zoveel combineren als je wilt!

3. Thaise spiesjes van kip

Als je vindt dat saté’s of spiesjes zeker niet mogen ontbreken op een BBQ, wat zeker begrijpelijk is, kies dan voor een mager spiesje met kip. ‘Wat saai’, horen we jullie al denken, maar ook hier kan je er creatief mee omgaan. Maak er bijvoorbeeld een Thais spiesje van door het uren op voorhand te laten marineren in een heerlijke kruidenmix. Maar er een frisse yoghurtdip bij en de smaken zullen exploderen in je mond.

 

4. Salade ‘Tel-Aviv’-style

Apart wat salade en enkele rauwe groentjes aanbieden met een waaier aan vettige sausjes kan je makkelijk vervangen door slechts één uitgewerkte rauwkost-schotel te maken. Maak er iets specialer van, zodat je het niet meteen beu bent. Sofie Dumont zorgt hier voor de nodige inspiratie door haar recept voor de tomatensalade ‘Tel-Aviv’-style. Deze salade zit zo boordevol smaak door de verschillende kruiden en heerlijke knapperige groentjes dat je de vettige sausjes zo vergeten bent!

 

5. Ananaspapillot à la mojito

Ook dessertjes kan je makkelijk bereiden op de BBQ. Een dessertje wordt al moeilijk om geheel calorie-arm en suikervrij te brengen, maar kies hier voor een combinatie met fruit op de BBQ en vermijd vooral de zware slagroomtaart of het calorie-rijk gebak. Een papillotte van ananas met munt en rum lijkt ons een frisse, waardige aflsuiter van een zo gezond mogelijke BBQ.

 

VTM Koken wenst jullie bij deze een leuk en gezond BBQ-seizoen toe!

Heb je nog meer inspiratie nodig? Check onze volledige special!