Glutenvrij koken: lekkers uit de oven

dinsdag, 12 april, 2016 - 13:18

Preirolletjes in hesp met kaassaus en puree is zowat de klassieker der ovenschotels. Gesmaakt bij jong en oud en mits wat aandacht simpelweg glutenvrij te maken. Of de schotel nu lekkerder is met prei al dan niet met witloof laat ik in het midden, want beide groenten zijn glutenvrij.

We kunnen het recept van Sofie Dumont volgen in die mate dat we aandacht hebben voor volgende zaken:

  • 150 gr paneermeel kan vervangen worden door glutenvrij paneermeel en deze is te vinden in de natuurwinkel, maar af en toe ook al in de gewone supermarkt. Als je geen volledig pakje wil aankopen om daarna amper te gebruiken: verkruimel een boterham en ga daarmee aan de slag.
  • 1 el bloem vervang je door glutenvrije bloem - welk merk dan ook - of door Maïzena.
  • De rest van de ingrediënten zijn glutenvrij en hoeven niet vervangen te worden.

Voor volgend recept - Rösti - gaan we even tot in Zwitserland, niet onmiddellijk gekend als een glutenvrij paradijs. Of ze daar bloem in hun Rösti verwerken weet ik niet, maar hier laat ik het in elk geval achterwege. Je kan vele kanten uit met Rösti, maar ik ging vooral voor veel groenten en wat spek.

Ingrediënten: 2 aardappels, 1 ui, 1 pastinaak, 2 kleine knolraapjes, 1 wortel, klontje boter, 1 el olie, 2 eieren en spekblokjes.

Bereiding:

  • Rasp de aardappelen en alle groenten - mag grof geraspt zijn - met uitzondering van de ui, die ga je fijnhakken.
  • Meng de geraspte ingrediënten in een kom. Fruit de ui en voeg er dan de spekblokjes aan toe.
  • Laat 5 minuten op het vuur en voeg daarna de ui en de spekblokjes bij de groenten, roer goed om.
  • Voeg er de eetlepel olie en de eieren aan toe.
  • Plaats nu een veertig minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

 

 

Lasagne, nog zo’n klassieker.

  • Met de groene lasagne van Piet Huysentruyt gaan we voor de iets gezondere versie. Logischerwijs gaan we de lasagnevellen gaan vervangen door glutenvrije. Naar groene lasagnevellen ben ik niet op zoek gegaan, ik ben allang blij dat ik niet te veel winkels moet aflopen voor de glutenvrije vellen.
  • 500 g ricotta heb ik vervangen door mascarpone. Niet omdat ricotta niet glutenvrij zou zijn, dat is het wel, maar ik had gewoon nog wat mascarpone in de frigo. Proefondervindelijk kan ik zeggen: het past ook perfect in deze groene lasagne.
  • 200 g kippengehakt: lees goed de verpakking zodat er zeker geen bloem of paneermeel in verwerkt werd of vraag na bij je slager. Dit zijn de producten van de verborgen gluten, goed navragen dus.

Eens je bovenstaande aanpassingen hebt doorgevoerd kan je gewoon aan de slag.

Soesjes van zongedroogde tomaat en kaas is technisch gezien dan weer geen ovenschotel, je hebt er een bakplaat voor nodig. Variatie kan echter nooit kwaad, dus wil ik toch ook dit recept meegeven.

Ingrediënten: 4 eieren, 75 g boter, 25 cl water, 175 g geraspte kaas, water, 175 g glutenvrije bloem, 75 g zongedroogde tomaten op olie, 50 g boter.

Bereiding:

  • Smelt de 75 g boter en voeg er het water aan toe.
  • Breng aan de kook en voeg er de bloem en het zout aan toe, al roerend. Haal van het vuur.
  • Eens je een mooi geheel bekomt mag je er ook de eieren en de kaas aan toe voegen, al roerend.
  • Maak balletjes deeg en leg ze op de bakplaat. Alles mag zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  • Snij het hoedje van de soesjes er af en laat even afkoelen.
  • Vul ze daarna op met het mengsel van zongedroogde tomaten en 50 g boter, plaats het hoedje er terug op.

 

Afsluiten doen we iets gezonder: ovenschotel met kip en champignons. Een recept waar we helemaal niets aan hoeven te veranderen en dat mogen we niet uit het oog verliezen: er zijn heel wat recepten te vinden op VTM Koken waar je gewoon mee aan de slag kan.

Een mooi overzicht om uit te kiezen kan je bij de special glutenvrij koken vinden.

 

Smakelijk!