Lekkers van het seizoen: aan de slag met basilicum

woensdag, 20 mei, 2015 - 15:40

De zomer die in aantocht is doet dromen van een welverdiende vakantie. In afwachting van de maanden juli en augustus, de vakantiemaanden bij uitstek, zetten we het smakelijk geurende kruid basilicum in de kijker. Zijn oorsprong vindt deze vaste plant in Zuid-Azië maar als er één regio is waarmee iedereen deze plant vereenzelvigt, dan is het wel Italië. Vijf geurende gerechten met basilicum in een glansrol.

 

 

1. Pesto

Op pesto bestaan oneindig veel variaties – denk bijvoorbeeld rucola, amandel, Pecorino – maar de pesto bij uitstek is ongetwijfeld die op basis van basilicum, pijnboompitten en Parmezaan. Als deze pesto niet de reden is waarom je basilicum in huis hebt gehaald, dan is het wel ieders favoriete bereiding om eventuele leftovers te verwerken. Een onvervalste klassieker, in Italië en ver daarbuiten.

Pasta met pasta 

 

2. Tomatensaus

De basis van een pak Italiaanse gerechten valt te herleiden tot pure producten in combinatie met tomatensaus. Ook wij bezondigen ons gemakkelijkheidshalve meer dan eens aan een bokaal kant en klare saus al  smaakt niets  zo lekker als een huisbereide tomatensaus. Verse tomaten in combinatie met basilicum, knoflook, rozemarijn en desgewenst een pittig pepertje, de basis van een saus waar je het hele jaar plezier van hebt.

Recept 

 

 

3. Gazpacho

Soep wordt zelden zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Meer zelfs, onder een stralende hemel durven wij al eens een koude soep eten en dat hoeft niet noodzakelijk met tomaat te zijn. Deze fris kruidige gazpacho van erwten met parmaham, basilicum en waterkers is één van onze favorieten.

Recept

4. Salade 

De Italianen zijn dol op hun ‘insalata’ met mozzarella en tomaat en daarbij kan ook basilicum niet ontbreken. Een eigentijdse variatie hierop is ongetwijfeld de salade van mozzarella met perzik, gerookte ham, basilicum en rucola. Ideaal voor een picknick of als een verrassend lunchpakket.

Recept 

 

 

5. Sorbet

Klaar voor een verfrissend tussendoortje? Dan moet je deze basilicumsorbet zeker eens een kans geven. Een kruidig dessert, een nostalgische trip naar de jaren tachtig of een gedurfde keuze met krokante stukjes ham en blokjes tomaat… aan u de keuze.

Recept 

 

Tip voor de thuiskweker: basilicum mag dan wel een vaste plant zijn, winterhard is hij niet. Voor het beste resultaat is binnenhuis kweken aan te raden en overwinteren doet hij tevens best binnen of in een serre.