Lekkers van het seizoen: mosselen

vrijdag, 13 maart, 2015 - 12:48

Geen land met een grotere mosselcultuur dan België. Ondanks de hardnekkige fabel dat mosselen zich best laten eten in een maand met de letter ‘r’ zijn ze ook in juli en augustus niet te versmaden. Direct ook de twee maanden waarin wij deze zilte zaligheid het meest verorberen. Maar laat ons een lans breken voor het eten van deze zwart geschelpte rakkers buiten de zomermaanden. Tot half april loopt het mosselseizoen, wat maakt dat je nog een maand de tijd hebt om te genieten van zilt lekkers uit eigen wateren.

  • Het kunstwerk van Marcel Broodthaers mag anders doen vermoeden maar er is geen enkele regel die stelt dat we mosselen steeds uit een tot aan de rand gevulde grote zwarte mosselpot dienen te eten. Fan van mosselen maar zie je het niet meteen zitten om circa 1,2 kg achter de kiezen te slaan, laat je dan gerust verleiden tot deze ‘mosselen met Japanse dressing’. Een ideaal voorgerechtje of een luxe amusehapje waarmee je moeiteloos hoge ogen gooit tijdens een etentje.
  • Je kent ze vast wel, mensen die na een mosseldegustatie de pot te lijf gaan met een eetlepel. Wel, ik ben één van die mensen. Ongeacht de bereiding weet dat zilte mosselsoepje me altijd opnieuw te bekoren. De ideale basis voor een gerecht denken wij dan. Dit ‘mosselsoepje met knolselderij – ook netjes in seizoen - en saffraan’ is een onvervalst toppertje. 
  • Volgende mosselbereiding is een onvervalste klassieker waarmee je je onmiddellijk midden zomer waant. Deze ‘mosselen Provençale met pastis’ werden ons vorig jaar voorgeschoteld – bereid op een barbecue nota bene – en deden ons zowaar achterover vallen van onze stoel. “Beste mosselen ooit” heb ik me toen in een onbewaakt moment laten ontvallen. Een tikkeltje overdreven misschien, maar wel verdraaid lekker. Een aanrader zonder meer.
  • Hebben jullie ook steeds de neiging om pasta te serveren met een getomateerde saus? Misschien dat deze ‘pasta met mosselen en courgette’ je wel kan overtuigen om voor het kamp te kiezen waar room en  Parmezaan de voorkeur op tomaat genieten. Een eenvoudige bereiding met sterke smaken die mooi in harmonie zijn, meer moet dat niet zijn.
  • Zoals het in een fijn samengestelde menu hoort hadden we onze reeks van vijf graag afgesloten met een taartje. Een hartige taart wel te verstaan, eentje met niet één maar twee seizoensgebonden topproducten! Deze ‘quiche met witloof en mosselen’ leent zich perfect voor die eerste picknick van het jaar, doet het super als verrassende lunch, of kan al dan niet in combinatie met een slaatje als avondeten dienen. Mooi meegenomen is alvast dat je deze quiche ook perfect koud kunt eten. Voor het uitzonderlijke geval dat je overschotjes zou hebben is dat.

Tot zover onze vijf aanstekelijke mosselbereidingen die je genoeg inspiratie moeten bieden om gedurende een maand nog aan de slag te gaan met mosselen. Daarna is het weer tot de zomer wachten. Rest ons enkel nog de vraag of jullie je mosselen eten met een vork, je handen of met een schelpje.