Lekkers van het seizoen: witloof

dinsdag, 24 februari, 2015 - 10:54

Eerlijk is eerlijk, ik ben lang niet altijd de grootste fan van witloof geweest. Rauw vond ik het te bitter en eenmaal gegaard wist ik de textuur niet te smaken. Maar kijk, het verstand komt met de jaren en een mooi stukje Belgisch grondwitloof weet ik nu meer dan ooit te appreciëren. Een half stronkje op de barbecue of enkele rauwe blaadjes met een frisse dip… Lekker hoor. Zelf aan de slag met Belgisch witloof? Dan geven we u graag enkele van onze fijnste recepten prijs.

 

  1. Nee, het zou ons niet in dank worden afgenomen als we één van ’s lands klassiekers, gegratineerd witloof met hesp en kaas, zomaar links lieten liggen. Een gerecht met een dergelijke status verdient het gewoon om de spits af te bijten. Voor de gelegenheid gemaakt met een kaassaus op basis van Maredsous en ook die kaas is op en top Belgisch.
  2. Een slaatje met geitenkaas en spek mag dan wel een onvervalste klassieker zijn, er is niemand die zegt dat die sla per sé groen moet zijn. De bittere smaak van het witloof komt hier mooi tot zijn recht in combinatie met de romige smaak van de geitenkaas, de stevige smaak van de spekjes en het zoetzure van de vinaigrette. Zonder twijfel een huisfavoriet.
  3. Omdat wij zweren bij een kom verse soep per dag – dat is nu eenmaal razend gezond -  mag het niet verbazen dat we ook witloof in vloeibare variant op prijs weten te stellen. Het witloof stoof je best niet te lang aan om bitterheid te vermijden en ja, het stukje appel in deze witloofsoep is de normaalste zaak van de wereld. Meer zelfs, die appel maakt het verschil!
  4. Op zoek naar een haalbaar gerecht naar de trends van vandaag waarmee je op een etentje eens kunt uitpakken? Dan moet je zeker het volgende recept van witloof met buikspek, pastinaak een aardappel eens een kans geven. Mits het nodige gevoel voor bordschikking tover je een waar kunstwerkje uit je mouw. En de smaken? Als je het recept nauwkeurig volgt, dan zijn ook die top!
  5. Geen idee wat het toppunt van comfortfood is, maar deze broccoli- en witlooftaart komt aardig in de buurt. Op de koop toe is het een makkelijk uit te voeren recept, is het gerecht relatief snel klaar en eventuele overschotjes – ik zou er persoonlijk niet op hopen - kun je ook perfect koud eten. Ideaal voor een picknick, lunch of als hartig tussendoortje met andere woorden.