Witloof met spek

Ingrediënten

  • 2 aardappelen (vastkokend)
  • 250 gr gerookt buikspek (niet gesneden)
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 100 gr gedroogd wit brood (of croutons of gewoon wit toastbrood)
  • ½ l kippenbouillon
  • 1 teentje look
  • 1 ajuin
  • Boter
  • Peper en zout
  • Witte wijnazijn
Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Schil de pastinaken en de aardappelen. Snij een een halve pastinaak in dunne schijfjes met behulp van een mandoline.

  2. Neem een bakplaat, bedek met een velletje bakpapier, besprenkel met olijfolie en leg de schijfjes pastinaak erop. Besprenkel nogmaals met olijfolie, plooi het bakpapier dicht en leg een andere plaat er bovenop voor het gewicht. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden.

  3. Snij een boterham met een dikte van 3 cm af. Verwijder de korsten en snij in blokjes. Bak mee in de oven.

  4. Snij de rest van de pastinaken en de aardappelen in grove stukken en stoom ze gaar.

  5. Snij de stengels van de peterselie af. Steek de peterseliebloemetjes een minuutje in de microgolf zodat ze drogen.

  6. Doe de kippenbouillon in een steelpannetje. Voeg tijm, laurier, de stengels van de peterselie, een teentje look en een ajuin in stukjes toe. Snij de speklapjes in reepjes en doe 150 gram ervan bij de bouillon. Laat zachtjes koken. Bak de andere 100 gram spek in de pan.

  7. Haal het brood en de pastinaakchips uit de oven. Doe een paar stukjes van het brood in een blender samen met het gebakken spek en de gedroogde peterselie. Mix tot een crumble.

  8. Snij een aantal losse witloofblaadjes in twee en marineer ze in een mengsel van witte wijnazijn, peper, zout en olijfolie. Laat even aan de kant staan.

  9. Bak de witloofstronkjes aan in een beetje boter. Strooi er een lepeltje suiker over en voeg een soeplepel van de bouillon toe. Laat inkoken.

  10. Mix de aardappel en de pastinaak in de blender tot een gladde puree. Breng op smaak met een lepel van de bouillon, peper en zout.

  11. Haal het witloof uit de pan, bestrooi met geraspte comté kaas en gratineer 5 minuutjes in de oven.

  12. Haal het gegaarde spek uit de bouillon, rol door de peterseliecrumble.

  13. Dresseer de puree, het gebakken witloof, het spek en het gemarineerde witloof op een bord. Werk af met de pastinaakchips.

5
Average: 5 (1 vote)

Dit is een recept van Loïc uit The Taste