Marokkaanse kruiden

Kruiden uit Marokko
dinsdag, 9 april, 2013 - 20:30

Baharat, ras el hanout, za’atar en saffraan zijn enkele voorbeelden van gedroogde kruiden uit het Midden-Oosten.

Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen.

Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”. Het is een populaire Marokkaanse specerij die in heel Noord-Afrika wordt gebruikt. Iedere kruidenwinkel maakt zijn eigen ras el hanout-mengeling. Met zijn warme, intense smaak wordt ras el hanout voornamelijk gebruikt voor het kruiden van tajines, couscous en vleesgerechten.

Dan is er nog za’atar, een groene kruidenmelange die zeer populair is in het Midden-Oosten. Het is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Gemengd met een flinke scheut mooie olijfolie is za'atar een heerlijke dip voor brood, maar je kan er ook een mooi stuk kip mee inwrijven en vervolgens lekker grillen of bakken.

Tenslotte is ook saffraan afkomstig van het Midden-Oosten, saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Saffraan behoort tot de duurste kruiden over de hele wereld.