Sla een slaatje uit de wijn: de basisregels

woensdag, 19 maart, 2014 - 16:47
wijntips

Tip 1: De 1.001 varianten

Salades zijn weer op rendez-vous, maar probleem is: er zijn zoveel samenstellingen mogelijk die toch ook mee de ideale wijnkeuze bepalen.  Het begint al: koud of lauw geserveerd? Salades met vooral rauwe of gegrilde groenten? Met veel/weinig look en ui? Met deegwaren, gevogelte, kaas, noten, fruit of zeevruchten? Met of zonder een uitgesproken vinaigrette? Specerijenrijk of eerder mild-zoet qua basissmaak?

Kortom: een passe-partoutwijn vinden voor al uw salades is al uit den boze. Wie denkt de ‘hete’ maanden dus veilig door te komen met slechts één type wijn, zal geregeld op smaakconflicten botsen. En neen: het hoeft écht niet per se rosé te zijn…

Tip 2: Textuur zoekt textuur

Net zoals bij andere wijn-gerecht-combinaties geldt de basiswet: soort zoekt soort, want anders gaat één van beide componenten (glas of bord) de andere domineren, zelfs van tafel drummen. Een te rijke, gespierde wijn met erg veel body serveren we daarom beter niet bij bijvoorbeeld een lichte komkommersalade. Net zoals een citruszesty Sauvignon Blanc meestal niet de ideale compagnon vormt voor een rijke salade met gegrilde eendenborst, paddestoelen en walnotenolie.

 

Tip 3:  Waak over de azijnduivel

Bij een goed slaatje hoort meestal ook een – liefst zelfgemaakte – vinaigrette of dressing. En wie vinaigrette zegt, zegt natuurlijk hoofdzakelijk: azijn, de grootste natuurlijke vijand van elke wijn. Dosering is bij de bereiding ervan een must, omdat een sausje met een té  uitgesproken aciditeit een echte smaakdoder is. Vooral bij rode wijn, want die wordt immers gemaskeerd door de azijnduivel en zal doorgaans zelf zurig en mager overkomen, zelfs als de cru van hoge kwaliteit is.  Kies dus voor uw dressings vooral de betere, mildere azijnsoorten, zoals balsamico of sherry-azijn en/of een rondere kruiden/notenolie. Of eventueel een zachtere mayonaise. De zuurgraad milderen met fruitsap kan eveneens.

Laat in ieder geval de salade niet verzuipen in een tsunami van een té levendige en té dominante dressing. En hou ook de specerijenpot in bedwang.

Tip 4: Ga vooral voor jeugd

Salades bevatten naast het sauswerk vaak ook nog andere stoorzenders voor een wijn, zoals ui, look en tomaten. Ook het type sla (of groenten tout court) kan voor extra problemen zorgen, want tegenwoordig ligt er een gigantisch aanbod in onze rekken. Andijvie, Romeinse sla, ijsbergsla, witloof, venkel, rode eikenbladsla of verse spinazie geven bijvoorbeeld totaal andere smaakeffecten. Namelijk: méér of minder aards, noterig, peperig, zoet of vegetaal. Zoek dezelfde verbanden in de begeleidende wijn. Zelfs als we puur binnen de saladefamilie blijven, proeven we namelijk al deze basiskenmerken. Zo zal een peperige roquettesla een totaal andere wijn vragen dan een mildere groene kropsla.

Vandaar dat in het algemeen vooral jonge, fruitgedreven wijnen, die toch over voldoende fraîcheur beschikken, zullen scoren. Dat geldt zowel voor wit, rood als rosé. 

Tip 5: Kies voor ‘unwooded’

Een hoge fruitfactor en voldoende expressiviteit qua boeket zijn de  belangrijkste sleutelvoorwaarden bij de wijn. Dat betekent meteen ook dat vooral wijnen zonder houtlagering het best zullen presteren bij uw zomerse salades. Cru’s met een duidelijk eikvuist of teveel tannines (de bittere smaakcomponent) zijn doorgaans geen goeie soulmates voor een salade. Net als oudere cuvées. Laat die maar rustig snurken in uw kelder. Als er straks een sneeuwtapijt ligt kunnen zij weer aan de slag.

 

Zelf experimenteren met salades en wijn? Probeer dan één van onze recepten

Pittige kippensalade met avocadodressing

Salade met gebakken pompoen, mosterd, honing en pancetta

Watermeloensalade met feta en munt

Waldorf Salade

Rivierkreeftsalade met mango en avocado