Thanksgiving - kalkoenstress?

donderdag, 23 november, 2017 - 16:29

Vandaag wordt in Amerika 'Thanksgiving Day' gevierd. Naar traditie komen de families samen om dank te zeggen voor alle mooie dingen. En die mooie dingen die moeten gevierd worden met een feestdis van jewelste.

Je voelt het al aankomen. STRESS in de keuken. Of een goede planning? Of een fantastische schoonmoeder? Of een goede cateraar - delicatessezaak?  

 

Kalkoen 

Denk je aan Thanksgiving of de Kerstperiode bij ons, dan staat "De Gevulde Kalkoen" nog steeds op Nummer 1. 

Enkele tips: zorg dat de kalkoen in je oven past. Reken voor 8-10 personen een kalkoen van 4 kg en ongeveer 2 h braadtijd. Voor 12-14 personen voorzie je een kalkoen van 6 kg en een braadtijd van 2,5h. Haal de kalkoen minstens 30 minuten voor ze in de oven gaat uit de koelkast en verwarm de oven ongeveer 20 minuten voor. Dek losjes af met aluminium folie maar verwijder die de laatste 45 minuten van de baktijd voor een knapperig vel. Laat de kalkoen minstens 20 minuten rusten voor je ze versnijdt. Niets zo lekker als restjes: verwerk ze in een wrap, curry, pasta of quiche.

Volg gerust het recept van je eigen mama of oma op of vertrouw op het deskundig advies van je lievelingschef.

Wat dacht je van "de beste kalkoen van de wereld"van Jamie Oliver? 

 

 Laat je gaan in de verschillende soorten stuffing.

De klassieker met kastjanjes en gehakt van Sofie Dumont  

 

 Of de extra luxueuze van Piet Huysentruyt met truffel? 

Maak er een lekkere veenbessencompote bij en het feest is compleet! 

 

Voor wie het graag allemaal eenvoudiger houdt en vertrouwt op de specialisten: Er zijn over het ganse land heel fijne slagerijen en delicatessenzaken en slagers die je een mooi uitgebeende kalkoen met je stuffing op maat kunnen bezorgen. De boodschap is er snel bij zijn! 

Enkele leuke adressen hiervoor over het hele land zijn ondermeer de Fonteyne The Kitchen zaken die een erg bijzondere kalkoen aanbieden die teruggaat op een oude Romeinse traditie, de Turducken (three bird roast): een volledig ontbeende kip bij een volledig ontbeende eend in een volledig ontbeende kalkoen met een getruffeerde vulling van 100% gevogeltegehakt.  

Ga dus langs bij je keurslager of traiteur en het zal je veel stress in de keuken besparen. Of je creativiteit de loop kan laten gaan voor bijzondere bijgerechten. 

Nog even afwachten en onze drie chefs komen ook zelf met tal van recepten voor de Kerstperiode. En wij houden je nog op de hoogte over lekkere en originele bijgerechten.

Kan je de Jingle Bells al horen? Het is nog maar een voorproefje met dank aan Thanksgiving. Hou onze site www.vtmkoken.be en onze fb pagina goed in de gaten de volgende weken en je bent gerust van een heerlijk lekkere KERST 2017!