De beste kalkoen van de wereld

Ingrediënten

 • kalkoen van 6,5 à 8 kg
 • kruidenboter
 • 4 clementines
 • rozemarijn
 • tijm
 • laurier
 • 3 wortelen
 • 3 uien
 • 2 selderstengels
Dit kan iedereen
8 personen
Meer dan 90 minuten
Brits
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Pak de kalkoen en gebruik een lepel om tussen het vel en het vlees te komen. Begin aan de zijkant van de holte net boven de poot en ga zo zachtjes naar het borstbeen en naar de rug, zodat je een grote holte krijgt. Neem de helft van je boter en duw die in de holte die je net zelf gemaakt hebt. Duw het met je handen door het vel tot de achterkant, zodat het borststuk zo gelijkmatig mogelijk bedekt is. Doe hetzelfde aan de andere kant en als je dan nog boter overhebt, smeer er dan de buitenkant van de kalkoen mee in tot alles op is. Als je nog steeltjes van kruiden overhebt, stop ze dan in de holte van de kalkoen voor extra smaak terwijl hij gebakken wordt. Bedek de kalkoen met huishoudfolie en bewaar hem in de koelkast tot je hem nodig hebt.

 2. Haal je kalkoen een paar uur voor je hem in de oven gaat stoppen uit de koelkast. Zo kan hij eerst op kamertemperatuur komen. De gekruide boter zit al onder het vel, dus je hebt nog maar weinig nodig om het af te werken. Snij 2 tot 4 clementines doormidden en stop ze in de holte met nog een paar takjes verse kruiden, zoals rozemarijn, laurier en tijm. Het fruit zal stomen en de kalkoen heerlijk op smaak brengen. Neem een takje verse rozemarijn, pluk de onderste blaadjes af en steek het door het losse vel rond de holte. Zo blijft alles mooi samen en trekt het vel niet weg tijdens het bakken.

 3. Maak de holte van de nek open en stop er zo veel mogelijk vulling in. Trek daarna het vel weer voorzichtig over de holte, onder de kalkoen. Leg hem in de braadslede. Als je de jus al gemaakt hebt, zoals ik, hoef je geen roostertje voor de groenten. Als je nog geen jus hebt, kan je die nu maken door 2 of 3 wortelen, 3 gepelde uien en 2 selderiestengels grof te hakken. Verwarm je oven voor op de hoogste stand en leg de kalkoen in de braadslede. Als hij in de oven zit, draai je de temperatuur meteen omlaag, tot 180ºC.

 4. Grofweg moet een kalkoen 35 tot 40 minuten bakken per kilogram. Een kalkoen van 7kg moet dus ongeveer 4 tot 4½ uur in de oven. Maar er zijn veel variabelen, zoals het soort oven dat je hebt en de kwaliteit van de kalkoen. Ga om de 30 minuten kijken naar je kalkoen en zorg ervoor dat hij niet uitdroogt door hem te bedruipen met de heerlijke sappen van de bodem van de pan. Na 3½ uur mag je de folie verwijderen, zodat het vel goudkleurig en krokant wordt. Als je toch wat onzeker bent, gebruik dan een vleesthermometer in het dikste deel van de borst. Als de temperatuur binnenin 65ºC bereikt heeft, voor een kalkoen van hoge kwaliteit, en ongeveer 82ºC, voor een goedkopere kalkoen, mag hij uit de oven.

 5. Stop voorzichtig een metalen vleespen in de holte en gebruik ze om de kalkoen op te tillen en schuin boven de braadslede te houden, zodat alle sappen uit de holte kunnen weglopen. Leg de kalkoen nu op een schaal en bedek hem met een dubbele laag aluminiumfolie en 2 theedoeken om hem warm te houden. Laat hem minstens 30 minuten rusten.

0
Nog geen stemmen

Château Mazerolles, Cuvée Tradition 2009 (Blaye-Côtes de Bordeaux)

Heerlyckheid, €8,95
We gaan toch voor rood: een mini-Pomerol uit de rijke oogst 2009 met volle impressies van hazelnoten, kersencoulis en rode pruimen.