Kersttip: Gevulde kalkoen

Ingrediënten

appelsiensaus

  • 1 l vers appelsiensap
  • 300 ml espagnolsaus (zie link in recept)
  • 4 appelsienen
  • 2 el bruine suiker
  • peper en zout

materiaal

  • opbinddraad
  • opbindnaald

Vulling

  • 1 kg kippengehakt
  • 2 eieren
  • 2 tenen look
  • enkele tamme kastanjes
  • koolzaadolie
  • enkele gedroogde abrikozen
  • pancetta

Hou je het op Kerstmis liever klassieker? Serveer dan kalkoen. Je kan dit naar smaak opvullen. Best wel wat werk, maar het is superlekker!

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Amerikaans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Voor de vulling: Vermeng het kippengehakt met de eieren en fijngehakte look. Verhit een scheutje koolzaadolie in een pan, verwijder de harde pel van de kastanjes en laat ze aankleuren. Snij de abrikozen, pancetta in stukjes. Verwijder de korst van de gebakken kastanjes en snij ook in stukjes. Voeg alles bij het kippengehakt, kruid met peper en zout en vermeng.

  2. Vul de holte van de kalkoen met de zelfgemaakte vulling en naai de kalkoen dicht. Bind de 2 billen samen. Vet een grote ovenschaal in met boter en vul met de kalkoen. Wrijf de kalkoen in met een weinig boter. Hij mag nu voor 2u in een voorverwarmde oven van 195°. Verwijder het vruchtvlees van de twee appelsienen die je daarstraks gebruikt hebt voor de zeste. Snij hieruit halve maantjes en gebruik om het plateau mee te dresseren.

  3. Vermeng het vers appelsiensap met de espagnolsaus in een pot en laat pruttelen. Voeg hierbij de bruine suiker en kruid met peper en zout. Verwijder de schil van 2 appelsienen met een dunschiller, leg ze trapsgewijs naast elkaar en snij fijn. Leg in een pot met water en verwijder de zeste wanneer het water begint te koken. Snij twee appelsienen in de vorm van wolventanden en haal er een stokje door. Voeg een scheutje van de bittere jus van de zeste toe aan het mengsel van appelsien- en espagnolsaus.

4

Average: 4 (1 stem)

Livon, Pinot Grigio 2011 (Collio, Italië)

Raineri €10,25

Voor één keer eens geen Chardonnay of rood, maar deze rijpe, mondvullende pinot grigio die barst van het licht-exotische gele fruit.