'Thuiskomen': koken uit de voorraadkast en afscheid van het driekvaksbord
We kennen het allemaal, van die drukke dagen dat we amper aan koken toe komen. Al zeker niet in het klassieke 'drievaksbord' verhaal van vlees-aardappelen-groenten. Daar hoef je ook helemaal geen vegetariër voor te zijn, aardappelen en vlees elke dag hoeft écht niet. Er zijn zoveel mooie lokale seizoensgroenten te vinden waarmee je samen met je favoriete ingrediënten uit je voorraadkast makkelijk een mooie maaltijd op tafel tovert. Of dit nu een snelle hap of een slowcooking maaltijd wordt. Dat is thuiskomen.
Toch is het niet zo moeilijk om dagelijks van de 'kunst van het kleine culinaire geluk', zoals auteur Dorien Knockaert van het boek 'Thuiskomen' het zo mooi noemt, te genieten.
We zijn met zijn allen steeds meer bezorgd over onze voeding, lassen al eens een vegetarische dag in en veel mensen kopen lokaal en duurzaam.
Ook granen en peulvruchten kennen een grote comeback. Wist je trouwens dat voor de aardappelen hun intrede deden en de overbevolking redden van de hongersnood, granen onze belangrijkste toevoer van energie waren?
1. Currysoep voor de grote honger
Het recept kan je hier vinden.
2. Perzische bonentroost
Het recept kan je hier vinden.
3. Granenslaatje uit de losse pols
Het recept kan je hier vinden.
Thuiskomen - Dorien Knockaert
Dorien Knockaert leert je de magie van doordeweeks koken kennen aan de hand van enkele 'geheime wapens'.
Fotografie door Ivan Put.
Uitgegeven door Uitgeverij Luster.