Granenslaatje uit de losse pols met bietjestzatziki

Granenslaatje uit de losse pols met bietjestzatziki

Ingrediënten

voor de salade

  • 100-150 g gekookte volkorenrijst, quinoa, gerst, frikeh of grove bulgur
  • 3 soorten groenten (rauw, geblancheerd, geroosterd of gegrild)
  • peterselie, bieslook of preikiemen
  • 100 g avocado
  • 100 g tofoe
  • 50 g fetakaas
  • sumak
  • olijfolie
  • zout
  • cayennepeper
  • citroensap

voor de bietjestzatziki

  • 1 teentje knoflook
  • citroensap
  • 1 rode biet
  • 4 el volle yoghurt
  • peper - zout

Dorien Knockaert maakt een stevige eenpersoonsportie voor een geimproviseerde solo maaltijd. Die staat op mijn lijst voor de volgende lunch! In een bokaaltje in laagjes om mee te nemen naar het werk. 

Je kan ook zaden, noten of gedroogd fruit toevoegen. Of bonen en kikkererwten en voor variatie een hardere kaas gebruiken. 

Het is trouwens ook een heel goed recept als je voor een grote groep kookt. 

Dit kan iedereen
1 persoon
Tussen 15 en 30 minuten

Bereiding

  1. Meng de granen met 1 eetlepel olie. 

  2. Schep er de groenten en kruiden door. 

  3. Proef en breng op smaak met zout, chilipeper en citroensap. 

  4. Snij de avocado in stukjes en meng met wat citroensap, zout en chilipeper. 

  5. Als je tofoe gebruikt, dep die dan droog en snij in dobbelsteentjes. Bak in olie en laat uitlekken. 

  6. Breng op smaak met zout en sumak. 

  7. Als je feta gebruikt, snij de kaas in dobbelsteentjes. 

  8. Verdeel over de salade. 

  9. Pers 1/4 teentje knoflook en meng met citroensap. 

  10. Pureer een gekookt bietje en meng met alles met de yoghurt. 

  11. Breng op smaak met peper en zout. 

0

Nog geen stemmen

Thuiskomen - Dorien Knockaert

Dorien Knockaert leert je de magie van doordeweeks koken kennen aan de hand van enkele 'geheime wapens'. 

Fotografie door Ivan Put. 

Uitgegeven door Uitgeverij Luster.