Tips voor de feestdagen: glutenvrije hapjes - deel 2

maandag, 21 december, 2015 - 13:29

Staar je niet blind op het label ‘glutenvrij’, maar lees er gewoon de ingrediënten op na, het zal je verbazen hoeveel recepten er van nature eigenlijk gewoon glutenvrij zijn. 

Toch kwam de vraag om ook die even in de spotlights te plaatsen en zo zijn we nog net op tijd om ook op vlak van verfijnde hapjes de nodige inspiratie te bieden voor het eindejaar.

Forelmousse met plattekaas Granny Smith en dille van Sofie Dumont is natuurlijk glutenvrij. Klinkt moeilijk, maar dat is het niet. En via de link kan je gewoon samen met Sofie en haar gast de stappen doorlopen om het hapje te bereiden. Aanpassen tot een glutenvrije versie? Overbodig!

 

 

Om bij Sofie te blijven vind je hier ook een overzicht aan hapjes: 5 eenvoudige hapjes voor oudjaar. Ook al staat daar het label ‘glutenvrij’ niet bij vermeld, toch zijn er 4 van de 5 hapjes gewoon glutenvrij! Een perfect voorbeeld dus van je niet blind te staren op de term. Zelf was ik op zoek naar een recept voor een lekkere gazpacho - zie komkommergazpacho - en met die zoekterm had ik dus onmiddellijk 3 extra recepten beet: geitenkaasbolletjes met karamel en verse gekonfijte abrikozen, popcorn met paprika, oregano-Parmezaantuiles en tenslotte de komkommergazpacho, het kan allemaal.

Een kroketje als aperitief staat ook altijd leuk op tafel. Ik geeft toe, hier moet je het paneermeel wel gaan vervangen door glutenvrij paneermeel en de bloem door glutenvrije bloem, maar verder kan je het originele recept gaan volgen.

Afsluiten doen we met een unieke dipsaus: Dipsaus met rode biet en feta. Serveren met een tortillachip en klaar. Tortillachips zijn maïs-chips en maïs staat natuurlijk op het lijstje van toegelaten voeding!

Tenslotte toch nog een kleine tip voor wie naast glutenvrij ook lactosevrij moet eten: Tips voor de lactosevrije feestdagen.

De beste - glutenvrije - wensen voor 2016!