Tips voor de Feesten: feestelijk koken (en drinken) met champagne

maandag, 14 december, 2015 - 12:28

Champagne, bubbels in de volksmond, komt exclusief uit de gelijknamige Franse regio. Voor volgende receptjes kunnen ook de regionale tegenhangers zoals Spaanse cava, Luxemburgse crémant, Italiaanse prosecco of Duitse sekt gebruikt worden.

 Champagne blijft het feestdrankje bij uitstek, maar de laatste jaren maakt ook gin ongeziene furore in ons land. Wil je scoren bij je gasten, dan moet je zeker een combinatie van beide drankjes proberen. Als het druilerige winterweer doet hunkeren naar de zomer, dan kan deze zomerse gin-mojito-royal ongetwijfeld de pijn verzachten. Opgepast, deze is verslavend.

 

Het is iets dat een beetje in onbruik is geraakt, maar wie vroeger werd uitgenodigd op een rijkelijk diner, die kreeg zonder enige twijfel ook een sorbet voorgeschoteld ergens tussen hoofd- en voorgerecht. Beschouw deze champagnesorbet als een nostalgische terugblik op andere tijden. Eentje in stijl. Wedden dat hij in de smaak valt!

 

 

Ben je op zoek naar een eenvoudige (tussen)gerechtje dat barst van het contrast? Dan is dit polderaardappeltje gevuld met Zeebrugse garnalen en champagnesabayon absoluut iets voor jou. Een eenvoudige aardappel, handgepelde Belgische grijze Noordzeegarnalen en dat alles rijkelijk overgoten met een sabayon van champagne. Klinkt als een feestje!

Het leuke aan champagne is dat je het van aperitief tot dessert kunt drinken. Dat je het godendrankje ook in een dessert kunt verwerken spreekt natuurlijk voor zich. Niets zo feestelijk als deze gratin van rode vruchten met champagne.

 

 

Maak je geen illusies, een macaron is niet het makkelijkste koekje om klaar te maken? Indien goed uitgevoerd echter is het wel bij de lekkerste koekjes die er zijn. Steek die armen uit de mouwen en waag jezelf aan deze macarons met champagnevulling. Je bent het waard!