Uit het seizoen: 5 lekkere recepten met knolselder

Uit het seizoen: 5 lekkere recepten met knolselder
zondag, 8 januari, 2017 - 14:10

De herfst en winterperiode is het ideale moment om af en toe eens een knolselder in huis te halen. Deze variant op gewone selderij vormt net boven de grond een flinke knol van zo’n 10 cm diameter welke zich in de keuken ontpopt tot een bijzonder veelzijdig ingrediënt. Goed om weten is dat naast de knol ook de bladeren eetbaar zijn. Zijn robuuste onregelmatige vorm is misschien wel de reden waarom sommige mensen deze heerlijke knol laten links liggen. Volledig onterecht als je het ons vraagt!

Zo is het bijvoorbeeld mooi meegenomen dat de knolselder barst van vitaminen, mineralen en voedingsvezels, iets wat hem extra gezond maakt. Zo is er het positieve effect van de consumptie op ons cholesterolgehalte, is het bloeddrukverlagend en op de koop toe goed voor onze botten. Gezond dus, maar vooral ook lekker. Volgende vijf recepten zijn ideaal om deze stoere groente te (her)ontdekken!

1. Knolseldersoep

Fan van knolseldersoep? Dan weet je deze luxeversie met kreeft, witbier en Gandaham zeker te smaken. Opgepast, de kans bestaat dat je geen andere soep meer wenst. 

Recept 

2. Knolselderpuree

Het koken van knolselder wordt wel eens afgeraden maar daar zijn wij het niet direct mee eens. Meer zelfs, knolselder gekookt in gelijke delen melk en water is zelfs één van onze favoriete bereidingen. Zo’n smeuïge puree met zijn kenmerkende smaak gaat er altijd wel in. Een grote fan van knolselder? Dan mag je wat ons betreft de aardappelen gerust weglaten.  

 

3. Knolseldersoufflé

Samen met knolselder is ook wild nu volop in het seizoen. Wil je met je volgende wildmenu eens iets anders proberen? Laat dan de traditionele aardappelbereidingen links liggen en waag je aan deze knappe knolseldersoufflé. Eentje waar je je tafelgezelschap aangenaam mee zal verrassen.  

Recept

 

 

4. Knolselderchips

Nu durven wij ook wel eens in de zetel kruipen met een grote zak aardappelchips, bevorderlijk voor de gezondheid is dat niet direct. En als je dan toch chips wilt eten, waarom dan zelf geen groentenchips maken? Naast aardappelen en onze seizoensvriend knolselder lenen ook wortelen, rode bietjes, pastinaak en courgetten zich perfect tot het bereiden van een gezonder alternatief. 

Recept

 

5. Knolselderfrietjes

Net zoals dat bij de aardappelchips het geval was, kan je zonder al te veel moeite een gezondere variant maken van frieten. Dat er niet eens een frietketel aan te pas komt is alleen maar mooi meegenomen. Zoete aardappel, pastinaak en uiteraard onze knolselder lenen zich perfect voor deze ovenbereide frietjes.  

Recept

 

Kunnen jullie niet genoeg krijgen van knolselder? Weet dan dat knolselder ook rauw een ware lekkernij. Zijn flinterdun gesneden witte vruchtvlees zal een aangename pittige toets geven aan elke salade (bv. salade van heilbot met knolselder). Gooi wat walnoten in de mix en je salade is op en top herfstig. Tip: Je knolselder niet vergeten te besprenkelen met een beetje citroensap om verkleuren tegen te gaan.