knolselder

Eigenschappen

Knolselder is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. De knol heeft een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie.


Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt, kunnen de bladeren ook worden gegeten. Sowieso zijn de jonge bladeren altijd veel zachter en veel eetbaarder. Selderijplanten lijken in het jonge stadium veel op elkaar. Op oudere leeftijd zijn ze te herkennen door de knol en de brede (bij bleekselderij) of fijne (bij snijselderij) bladstelen.
Knolselder is een gezonde, caloriearme wintergroente rijk aan vitamine C, ijzer, koolhydraten en mineralen.

De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Geraspte of in stukken gesneden knolselderij is bijzonder smakelijk. Ook voor het trekken van bouillon is hij heel geschikt.

Knolselder moet droog zijn en stevig aanvoelen bij de aankoop ervan. De knol mag zeker niet hol klinken als je erop tikt. De bladeren bovenaan moeten frisgroen van kleur zijn.

Recepten