Uit het seizoen: 5x lekkers met augurken

maandag, 22 september, 2014 - 15:05

Augurken mogen dan wel een beetje op komkommers lijken, rauw worden ze zelden gegeten. De meeste augurken die wij achter de kiezen slaan zijn ingemaakt (gepekeld of opgelegd) en dusdanig ook het hele jaar verkrijgbaar.  Nu mag het seizoen van de augurken dan wel op zijn einde lopen, als je ze nu vers pekelt, dan kan je de rest van het jaar met een goed gevoel genieten van zijn fris zurige toets. En zoals uit het volgende recept mag blijken is inmaken helemaal niet moeilijk.

1. Zoetzure augurken: recept

 

 

2. Hamburger (met augurk): recept

Klein of groot, augurken heb je in alle maten en soorten. Samen met zilveruitjes en kappertjes zijn het zowat de meest voorkomende opgelegde groenten. Door hun fris zure smaak kan je augurkjes perfect eten bij een bordje fijne charcuterie. En ook in het gezelschap van gehakt is de augurk volledig in zijn sas. Ooit al eens een echte hamburger gegeten zonder augurk? Wij dachten het alvast niet! 

 

 

3. Russische salade: recept

Het mag niet verbazen dat een augurk met zijn kenmerkende smaak zijn mannetje perfect weet te staan in een heerlijk slaatje. Van zodra je je tanden hebt gezet in deze Russische salade wil je nog maar één ding. Een tweede hap. En nog ééntje!  

 

 

4. Krokante schelvis met tartaar: recept 

Gebakken vis en vers gemaakte tartaar, dat is een perfect huwelijk. Kwatongen durven wel eens beweren dat het de hardgekookte eitjes, de dragon of de kappertjes zijn die deze saus tot een topper maken. Uiteraard weten wij dat de echte sterren hier de augurkjes zijn.

 

Toen wij onlangs op café bij onze portie kaas een kommetje mosterd en enkele kleine augurkjes kregen, moesten we direct denken aan volgend receptje. De hartige smaak van kaas, de scherpte van de mosterd en het zurige van de augurk… Vergeet het perfecte huwelijk, dit is zowat de perfecte ménage-à-trois! 

5. Boterham met kaas, mosterdschuim en augurkjes 

Misschien nog een laatste tip om jullie het leven net dat tikkeltje makkelijker te maken. Indien het recept van een hartig recept vraagt voor de zeste van een citroen of een limoen en je zit net zonder? Probeer dan eens een klein augurkje fijn te raspen.