Uit het seizoen: 5x lekkers met schorseneren

zaterdag, 1 november, 2014 - 13:25

Het kan verkeren. Terwijl asperges in het seizoen de ene na de andere jubelzang te beurt valt, moet het kleinere broertje de schorseneer het met een pak minder lof stellen. Dat het schillen van deze langwerpige, donkere wortels geen evidentie is ligt hiervoor allicht aan de basis. De bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ mag alvast dubbel en dik verdiend zijn, toch blijven wij fan van de schorseneer. Vijf bereidingen, meer denken we niet nodige te hebben om ook jullie te winnen voor deze winterse asperge look-a-like.

 

1. Soep

Pompoen, knolselder, asperges… het zijn stuk voor stuk groenten die zich perfect lenen om een bordje heerlijk dampende soep van te maken. Nu mag de pompoen in oktober alomtegenwoordig zijn, als er één soep is die het beste van de herfst in een kommetje samenbrengt, dan wel die van het volgende recept. Een combinatie van schorseneren en wilde champignons, wij zijn er hier dol op. 

Recept: soepje van wilde champignons en schorseneren

 

2. Op zijn Vlaams

Willen of niet, de vergelijking met asperges zal onze vriend de schorseneer tot in het einde van zijn dagen moeten aanhoren. Begrijpelijk, want eenmaal geschild is de gelijkenis treffend. En dan mag volgens kenners de smaak van een asperge net dat tikkeltje fijner zijn – wie zijn wij om dat te betwisten – een bordje schorseneren op z’n Vlaams gaat er op een zonnige herfstdag altijd in. 

Recept: Schorseneren op zijn Vlaams

 

3. Op zijn Italiaans

Schorseneren in een op en top Italiaanse bereiding? Wees er maar zeker van dat deze risotto met een mooie combinatie van smaken een absoluut toppertje is. Het zilt zoete van de Sint-Jakobsvruchten, het licht krokante en toch zachte van de schorseneren en de zalig smeuïge risotto… een herfstgerecht om van weg te smelten. 

Recept: Risotto met Sint-Jakobsvruchten en schorseneren

 

4. Als hapje

Niemand neemt het je kwalijk als je voor een gezonde knabbel voor de televisie nog nooit aan schorseneren hebt gedacht. Wij ook niet tot we deze overheerlijke tempura van schorseneren probeerden. Heerlijk krokant! 

Recept: Schorseneren in tempura

 

5. Feestelijk

Misschien is het nog wat te vroeg om je menu voor de feestdagen uit te dokteren maar moeten we echt tot Kerstmis wachten om onszelf eens culinair te laten gaan? Volgend gerecht misstaat dan ook op geen enkele feestdis en de schorseneer moet in niets onder doen voor de kreeft of de kaviaar. Tenzij we naar de prijs gaan kijken natuurlijk, dan is de schorseneer onbetwistbaar de goedkoopste. 

Recept: Kreeft met schorseneren en kaviaar

 

Vijf verbluffende recepten met de schorseneer in de glansrol. Als we hiermee enkele zieltjes gewonnen hebben voor deze ondergewaardeerde groente van bij ons, dan zijn wij alvast gelukkig.