To veggie or not to veggie? Vijf redenen om de vegetarische keuken een kans te geven.

Indische dhal
woensdag, 19 augustus, 2015 - 23:05
vegetarisch

1. Lagere Body Mass Index
Body Mass Index (BMI) is een getal dat je berekent op basis van je lengte en gewicht en je een idee geeft van je gewicht. Weeg je te weinig, net genoeg of ietsje te veel? Bereken het hier. Half- en voltijds vegetariërs hebben een opmerkelijk lagere BMI dan vleeseters. Dat hebben ze voornamelijk te danken aan het feit dat volwaardige plantaardige maaltijden opmerkelijk meer antioxidanten en vezels bevatten dan vleesmaaltijden. En laat het net die eigenschappen zijn die bijdragen tot gewichtsverlies.

 2. Betere algemene gezondheid
Een vegetarische levensstijl reduceert de kans op een hart- en vaatziekte – één van de belangrijkste doodsoorzaken in België bij zowel mannen als vrouwen - met maar liefst één derde. Daarnaast laat het Amerikaans Instituut voor Kankeronderzoek weten dat een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet de kans op kanker aanzienlijk verlaagt. Naast deze langetermijnvoordelen van een plantaardig eetpatroon, valt er ook nog snel gezondheidsgewin te verdienen zoals een lagere cholesterol en bloeddruk.

3. Positieve vibes
Always look on the bright side of life! Wetenschappers aan de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland deden onderzoek naar het effect van het eten van fruit en groenten bij jongvolwassenen. Op dagen dat ze meer fruit en groenten aten én de dag nadien, voelden ze zich kalmer, gelukkiger en energieker. Helaas zijn deze positieve effecten van meer fruit en groenten en minder vlees aan maar weinig Belgen besteed… Met meer dan 100 gram vlees en minder dan 300 gram groenten en 3 stuks fruit per dag, halen we de positieve vibesnorm belange niet.

 

 

4. Aantrekkelijke lijfgeur
Heb je weleens last van een indringende lijfgeur of ken je iemand die er last van heeft? Laat dat stukje vlees een paar dagen achterwege en geniet van het effect! Wist je trouwens dat vrouwen de lijfgeur van vegetarische mannen als minder scherp en daardoor beduidend aangenamer ervaren dan die van vleesetende mannen?

5. Overheerlijke wereldkeuken
De vegetarische keuken kent overheerlijke gerechten uit alle uithoeken van de wereld. Ontdek de recepten van Russische borsjtsj, Indische dhal, Thaise curry of Mexicaanse quesadilla’s en laat je verrassen door het rijke smakenpalet, de overwelmende geur en de grote variëteit aan veggielekkers.